Международни / Рали Новини

4 дамски екипажа с Dacia Duster за Aïcha des Gazelles 2013

dacia_duster_aicha_des_gazelles2013Renault е неизменен участник в дамското рали Aïcha des Gazelles още с появата на серийния Dacia Duster. Провеждащото се от 1990 година дамско състезание събира в мароканската пустиня 300 участнички, разделени в 150 екипажа. Това е състезание за ориентация, базирано на интелигентност и издръжливост. Възраст, националност и опит са без значение. Състезателките се оценяват не на база скорост, а на база изминати километри и индиректно – на отделените по време на състезанието CO2 eмисии.

За тазгодишното издание на 9-дневната надпревара бяха избрани шест служителки на Renault. Надпреварата ще се проведе от 19 до 28 март. От общо 132 кандидатки, миналият ноември жури сведе броя им до 50 на база подадените документи за участие. Разделени на 25 двойки, участничките от осем държави и различни сфери на заетост в компанията (логистика, инженеринг, търговия и производство) споделят една и съща цел: да станат един от трите отбора, които ще се състезават в ралито.
Tе бяха оценени на база физически и психически умения – спортни качества, упоритост и решителност, издръжливост, кураж и солидарност – както и на база способността им да взимат решения в екип, да се справят със стреса и тактическия им подход към самото рали. Обучението им, извършено от шампионката в рали кроса Карин Байле, се състоеше от физически упражнения (развитие на мускулна маса, джогинг, ориентация), техническо обучение (проверка нивата на масло и вода), преминаване на трасе с препятствия и психологически семинари.

Целта на Aïcha des Gazelles Rally е съставяне на най-пряк маршрут между две точки, преминаващ през различни терени. За атаката на дюните четири автомобила Dacia Duster бяха специално подготвени в производствения център за прототипи Technocentre на Renault във Франция. За да устоят на пустинните предизвикателства, да гарантират надеждност и да отговорят на стандартите за безопасност, автомобилите бяха модифицирани (подсилено окачване, задна защитна скара под пода на автомобила, изработена от алуминий и т.н.) и допълнително оборудвани (светещ компас върху таблото, втора резервна гума, Terratrip устройства за прецизно измерване на разстоянията с точност да 20 метра на километър).

В допълнение на трите автомобила за екипите на Renault, четвъртият Dacia Duster бе специално подготвен за участие в клас 4X4. Модифицирана бе подрамата, за да се подобри ъгъла на атака и да се увеличи височината с 80 мм, като е добавен и допълнителен резервоар. Зад волана на този автомобил са две големи шампионки – Катерин Хюле и Мелани Суше.

Comments are closed.