ГАЛЕРИИ / Международни / Рали Новини

Africa Eco Race 2015: обзор етап 11 (+ галерия)

africa_eco_race_2015_stage11report (1)Етап 11 на Africa Eco Race 2015 реално бе последният значим за тазгодишната надпревара, тъй като днешната 24-километрова отсечка край Дакар е по-скоро символична и няма да окаже влияние върху класирането. Така, можем да твърдим ,че са ясни победителите в отделните категории на 7-ото издание на международния рали-рейд маратон, който следва маршрута на класическата надпревара „Париж – Дакар“, преди преместването й в Южна Америка.

При мотоциклетите нямаше никакъв съспенс, след като Пал Андерс Улевалсетер спечели и финалната отсечка на Africa Eco Race 2015. Норвежецът прелетя етапа, грабвайки титлата в дебютното си участие на африканския маратон. Втори за деня се класира намибийският пилот Инго Валдшмид, но на тази позиция в генералното е Роберт Тьоресбахер. Валдшмид трябваше да се задоволи с „Бронза“ в Africa Eco Race 2015.

При автомобилите, първият победител в 7-годишната история на надпреварата, който не се казва Жан Луи Шлесер, е Жан Антоан Сабатие, с навигатор Жан Люк Рожа и бъги Bugga One. Сабатие бе непогрешим в последния етап на Africa Eco Race 2015, но за генералната победа му помогна и фактът, че основният му конкурент отпадна два дни преди финала. Второто място за деня грабна Андрей Чередников (Hummer H3), а трети в отсечката финишира Филип Поршрон (Buggy). В генералното класиране на Africa Eco Race 2015, обаче, втори е Канат Шагиров (Toyota), а на трето място е Hummer, но този на Юрий Сазонов.

При камионите, макар Сергей Куприянов да взе етапната победа, победител в Africa Eco Race 2015 е съотборника му Антон Шибалов. Това е втора титла за Шибалов, който победи и през 2013 година. Куприянов взима среброто в Africa Eco Race 2015, като доказа, че двугоривната метано-дизелова система при камионите има огоромен потенциал в рали-рейда. Трети и за деня, и в общата подредба на Africa Eco Race 2015 е Томаш Томечек (Tatra), трикратен победител в надпреварата.

Днес, участниците в Africa Eco Race 2015 се отправиха с дълъг лиазон към прословутото Розово езеро край столицата на Сенегал – Дакар, където покриват символичен 24-километров етап, след който е церемонията по награждаването.

Comments are closed.