africa_eco_race_bg_teamПясъците на Африка са все по-близо за българските авантюристи и офроудъри. За седма година през Черния континент преминава състезанието Africa Eco Race, което е оригиналното продължение на легендарната надпревара „Париж – Дакар” провеждала се над 20 години там. Основната цел на организаторите е да се запази първоначалния приключенски дух, взаимопомощ и незапомнено приключение за желаещите авантюристи. Двигатели на състезанието са Рене Метж и Жан-Луи Шлесер – победители oт рали „Дакар“ в африканските издания и хора с голям опит в организацията.

Africa Eco Race е в пъти по-нискобюджетно от комерсиалния южноамерикански „Дакар” и се слави с индивидуалното отношение към всеки състезател, независимо от постиженията и отбора за който се състезава.

За популяризирането на надпреварата в Балканския регион, организаторите се довериха на доайена на българския офроуд Тодор Христов – представител и координатор за Africa Eco Race за България, Гърция, Румъния, Македония, Албания и Сърбия.

Тодор Христов е един от основателите на организирания и състезателен офроуд в България от 2001-а година, носител на много отличия в България и Европа като състезател с автомобил 4х4 и АТВ, човекът организирал първото българско участие на „Рали Дакар” и сам участвал в три издания. През 2008 година сформира „Bulgaria Off-Road Team” и под негово ръководство български пилоти жънат успехи на международната сцена. След много участия в кръгове от Световен и Европейски шампионат на няколко континента той успя да събере много добър екип от механици, пилоти и репортери, за които вече няма невъзможни неща и недостъпни места.

Христов организира от пет години и единствената маратонска надпревара в Европа в четири държави „Балкан Маратон Рали” и успя да доведе в България много елитни състезатели. За юбилейното пето издание през тази година голямата награда за победителя в ATV/МОТО категорията е безплатно участие в Africa Eco Race, предоставена от Жан Луи Шлесер.

За изданието през 2014-2015 (стартът е в края на декември, а финала в средата на януари) на Africa Eco Race, Христов подготвя силен отбор от България, Румъния и Турция, като очаква да реализира и първото българско участие в тази надпревара. Освен състезателен, ще се сформира и туристически клас, за не толкова подготвени машини и пилоти, които ще подкрепят българите и ще вкусят тръпката от пустинята. В същото време за тях и машините ще се грижи екип от опитни механици и ще бъдат в лагера на отбора. Стартът на Africa Eco Race е във Франция, следват 8000 км през Мароко, Мавритания и Сенегал, а финалът е на легендарното Розово езеро в Дакар.

В момента се подготвя и специално предаване в една от националните телевизии, в което с всекидневни студиа ще се излъчват невероятни и красиви кадри от приключението, а сключеният договор с „Евроспорт” гарантира още по-атрактивни кадри от хеликоптер и най-зрелищните моменти.