Международни / Рали Дакар / Рали Новини

Andalucia Rally 2020 стартира днес вместо рали „Мароко“

Със суперспециален етап днес ще стартира Andalucia Rally 2020. Надпреварата ще продължи до 10 октомври (събота), като ще предложи над 1000 състезателни километра, разделени в общо 4 етапа.

Andalucia Rally е изцяло нов рали-райд проект, дело на Давид Кастера – настоящият директор на рали „Дакар“. Провеждащата се в едноименната испанска област надпревара, всъщност замества легендарното рали „Мароко“. Тази година, северноафриканската страна е затворена за подобни масови събития, заради мерките срещу коронавируса.

Именно Давид Кастера е и главен организатор на рали „Мароко“. Състезанието традиционно се разглежда като решителен тест за пилоти и машини преди всяко едно рали „Дакар“. Затова, след отмяната на мароканското състезание трябваше да се намери спешна алтернатива. И бе открита в южната испанска провинция, която предлага метео условия и релеф, сходни с тези на северната част на Мароко.

Andalucia Rally 2020 ще предложи всички новости

които трябваше да се тестват в Мароко. Сред тях са цветните навигационни книги на хартия (за мотоциклети и ATV), раздавани преди старта на всеки етап, електронния роуд бук (за автомобили и SSV), якетата с въздушни възглавници за мотористи и др. Всъщност, тези иновации са заложени и за следващото издание на „Дакар“.

Макар испанската надпревара да не е част от Световните крос-кънтри шампионати на FIA и FIM, тя си остава част от програмата Road to Dakar. При нея, един мотоциклетен пилот и един екипаж на SSV бъги ще имат шанса да спечелят безплатно участие в мегамаратона в Саудитска Арабия през януари.

Заради причинената от ковид пандемията „суша“ в рали-рейд надпреварите, както и за споменатите по-горе финални тестове преди „Дакар 2021“, интересът към Andalucia Rally 2020 е логично голям. Така, на старта ще видим почти целия състезателен крос-кънтри елит, без категорията на камионите, тъй като организаторите все още не са готови да приемат и „големите момчета“ заради капацитета на бивака и спецификата на трасетата.

Andalucia Rally 2020 shakedown

При автомобилите

които заедно с SSV-машините са 59, на линия са общо взето всички „пустинни лисици“. Mini X-Raid залага на настоящия шампион от „Дакар“ Карлос Сайнц и легендата Стефан Петерханзел. Още няколко частни пилота ще стартират с машини на германския тим. Toyota изпраща дори по-сериозна армада предвождана от пилотите Насър Ал Атия и Язид Ал Раджи. Към тях трябва да прибавим и доста опитните Ерик Ван Луун, Бернард Тен Бринке и Ронан Шабо. Японската фирма изпраща в Испания и шампиона си в клас Т2 (за серийни машини) Акира Миура.

Сред частните пилоти се открояват имената на опитни бойци като Матьо Серадори, Жером Пелише и испанката Кристина Гутиерез. Прави впечатление липсата на Нани Рома, който трябваше да тества новия болид BRX T1, с който испанският шампион ще кара в „Дакар“, в компанията на Себастиан Льоб.

При мотоциклетите

на старта на Andalucia Rally ще видим фирмените отбори на всички големи марки – KTM, Honda, Yamaha, Husqvarna, Sherco и Hero.

За честта на австрийската марка ще карат Тоби Прайс, Матиас Валкнер, Даниъл Сандърс и Сам Съндърленд. Неизменно с тях ще е и „желязната дама“ Лая Санц, която пилотира за дъщерната марка GasGas. За другата „роднинска“ марка Husqvarna пък, ще карат Лучано Бенавидес, Ксавие Де Султре, Дейвид Найт и Адам Томичек.

Honda залага на пълния си състав пилоти: Рик Брейбек, Кевин Бенавидес, Хоан Бареда и Игнасио Корнехо. Същото важи и за Yamaha, които ще бъдат представени от Адриан Ван Беверен, Рос Бранч, Андрю Шорт, Франко Каими и Джейми МакКейни.

В класа на ATV-четириколките, познатите имена в Andalucia Rally 2020 са Томас Кубиена, Александър Жиру и Камил Вишневски. При SSV-бъгитата ще видим пилоти като Херард Фарес Гуел, Оустин Джоунс, Арон Домжала и Кевин Хансен.

Някои от пилотите вече успяха да „разгреят“ машините си по специалната шейкдаун отсечка на Rally Andalucia. След суперспециалния етап днес ще започне и истинската битка.

Comments are closed.