АВТО 4x4 / концепции

Ariel Atom мутира в горски Ariel Nomad

ariel_nomad_offroad1Ariel Nomad е новият проект на компанията Ariel Motor, който ще дебютира през януари на изложението Autosport International.

Описван като „мръсния брат“ на Atom, Ariel Nomad се различава от култовия пистов болид по значително по-високия клирънс и гуми за оф-роуд, качени на 15-инчови лети джанти. Серийният модел ще се предлага с голямо разнообразие от гуми и колела, включително по-агресивни или по-асфалтови. Бъгито е с подсилено шаси, окачване с по-дълъг ход, комплексна защита от преобръщане, включваща масивна предпазна клетка, като част от общата конструкция, подобно на SSV машините. На разположение на водача и пътника са спортни седалки, с 4-точкови предпазни колани.

ariel_nomad_offroad2Подобно на Atom, Ariel Nomad ще се задвижва от 2,4-литров бензинов двигател от Honda, с мощност от около 200 к.с. Тягата ще се предава към задните колела чрез 6-степенна механична скоростна кутия, също от Honda. Като стандарт ще се предлага диференциал с ограничено приплъзване за задвижващия мост, но срещу допълнително заплащане ще се предлагат още много асистиращи системи за пътя и извън него.

Ariel Nomad ще е с тегло от около 700 кг, което ни кара да си мислим, че ще е също таква ракета като Atom. Цената на оф-роуд машината ще започва от 38 000 евро.

Comments are closed.