MOTO & ATV / Мотокрос Новини / Рали Дакар / Рали Новини

Австрийска мотокрос звезда на „Дакар“ с KTM Rally Team

MATTHIAS_WALKNER_ktm_rally_team_dakar_2015Австриецът Матиас Валкнер (Matthias Walkner), Световен шампион по мотокрос МX3 за 2012 година, се присъединява към заводския отбор KTM Rally Team. Така Валкнер ще е първият австриец на старта на рали „Дакар“ след участието на легендарния Хайнц Кинигаднер преди 15 години.

„Това е огромна мечта за мен и шанс от който наистина искам да се възползвам“, заявява 28-годишният Валкнер, пилот на KINI KTM, след като бе официално представен от Кинигаднер като последния член на официалния отбор KTM Rally Team за „Дакар“.

MATTHIAS_WALKNER_ktm_rally_team_dakar_2015_3Валкнер ще застане на старта на рали Дакар 2015, а KTM Rally Team е неизменен победител в най-голямото и тежко състезание в света от 2001 година насам, когато покойният Фабрицио Меони отбеляза първата победа за австрийската марка. Тази година, Марк Кома – тим лидер на отбора, взе своята четвърта титла в надпреварата. „Матиас е много бърз пилот, но както и всеки друг, първият му Дакар ще е много тежка работа“, сподели Кома при посрещането на новия си колега. Двамата пилоти ще дебютират като отбор в рали „Мароко“ през октомври, а преди това Валкнер ще се подготвя при Кома в Испания.

Кинигаднер, световен шампион по мотокрос 250 куб. см през 1984 и 1985 година е ментор на Валкнер по пътя му към KTM Rally Team. Мотоксрос легендата, която започна да кара рали-рейд в средата на 90-те коментира тази промяна: Това е все едно да си лекоатлет ит от бягане на 100 метра да преминеш в маратон. При мотокроса караш около половин час и даваш 110% от себе си за много кратко време. На рали Дакар всеки ден караш средно по около 600 км или по 7 – 8 часа. Темпото е екстремно високо, а в допълнение трбва и да навигираш. Трябва да намериш баланса между атакуването и предпазливостта“.

MATTHIAS_WALKNER_ktm_rally_team_dakar_2015_2Мениджърът на KTM Rally Team Алекс Дорингер счита, че Матиас Валкнер има доста голям шанс да се справи с новите предизвикателства. „Матиас е бърз, много добър и приятен пилот. Показа ни достатъчно ясно колко иска да участва в рали Дакар, а ние смятаме, че има нужните качества. Единственото, което очаквам от него за момента е да се учи и да трупа опит. Най-важно е да не се контузи и да успее да завърши. Много сме щастливи, че след 15 години отново имаме австриец в отбора“.

Матиас Валкнер съвсем не е новобранец в рали-рейда. Ще ви припомним, че тази пролет победи при мотоциклетите в Hellas Rally Raid 2014.

Comments are closed.