АВТО 4x4 / Интересно

Автомобилният завод на Литекс Моторс и Great Wall заработи официално

На 21 февруари се състоя официалното откриване на завода за автомобили с марката Great Wall на територията на нашата страна. Официалното стартиране на производствения процес на завода на Литекс Моторс край град Ловеч беше уважено от премиера Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков, посланика на Китай, г-жа Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM) и други официални гости.

Производственото съоръжение на Литекс Моторс, което е първото на Great Wall на територията на Европейския съюз, е оборудвано с най-съвременно оборудване и е едно от най-модерните в Европа. В завода работи екип от млади и квалифицирани българи, а автомобилите Great Wall покриват всички изисквания на Европейската общност. Продукцията на Литекс Моторс ще бъде предназначена за националния и Европейските пазари.

„Дългоочакваната българска мечта за родно производство на автомобили е вече факт”, посочи по време на официалното събитие изпълнителният директор на Литекс Моторс г-н Илия Терзиев. Той благодари на всички, допринесли за изграждането на завода и изрази увереност, че с високото качество на автомобилите Great Wall, компанията ще отговори на очакванията на европейските потребители.

Производствените мощности на Литекс Моторс са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания- през следващите 2-3 години, сумата ще достигне ниво от 150-160 млн. лева. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.

В завода на Литекс Моторс към момента са заети над 120 души, а в ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки. При пълен капацитет на съоръжението от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2000 души.

***
GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. GWM са първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на Общността. GWM разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят, а производствения им капацитет за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2 милиона автомобила годишно до 2016 година.

One Comment