АВТО 4x4 / премиери

АвтоВАЗ произведе 2 милиона Lada Niva (Lada 4×4)

lada_niva_4x4_2millionВ началото на месеца АвтоВАЗ произведе 2-милионния всъдеход Lada Niva, която от 2004 година насам се казва Lada 4×4. Легендарният офроудър вече 36 години се радва на популярност по цял свят заради добрата си проходимост и ниската си цена.

Производството на Lada Niva започва през април 1977 година, като разработката е изцяло на инженерите на АвтоВАЗ буквално от нулата. Това е и първият модел на руския автопроизводител, който се асемблира и в чужбина, след като през 1985 година започва производство в Гърция. Руският оф-роудър се е произвеждал по цял свят в страни като Еквадор, Уругвай и Египет.

АВТОВАЗ постоянно модернизира своя всъдеход, като днес Lada Niva може да се похвали с ABS, електронен педал на газта, модернизирана трансмисия и др. Моделът ще съществува в настоящия си вид поне до 2016 година, като постоянно ще търпи модернизации.

Освен на пазара, Lada Niva е оставила и трайна следа в историята с някои изключителни постижения като например фактът, че е първият колесен транспорт в Антарктида, второ място в легендарния маратон „Париж – Москва – Пекин” през 1995 година, първият автомобил, изкачил се на собстен ход до 5726 метра височина в Тибет и много други.

Въпреки някои дребни дефекти, LADA 4×4 е доста здрава машина, лесна и евтина за подръжка, което също допринася за огромната й популярност по света, включително и в България.

Comments are closed.