Международни / Рали Новини

Baja 1000 2014: победителите

2014_baja_1000_winnersТози уикенд се проведе 47-ото издание на легендарната пустинна надпреварата Baja 1000. Състезанието, чието име идва от дължината на маршрута в мили,  традиционно се проведе в района на Баха Калифорния в Мексико със старт в Енсенада и финал в Ла Паз, а на арката застанаха над 230 участници във всички класове.

Тази година, с титлата в Tecate SCORE Baja 1000 се окичи звездното трио Роб МакКакрън, Анди МакМилън и Джейсън Вос, който освен че бяха с най-бързия автомобил по трасето, логично взеха и приза в класа на трофи трък прототипите. Тримата шампиони се състезават с болид Ford F-150 на тима Rockstar Energy MacCachren Motorsports.
Лично за нас, доста по-голяма е революцията в класа на мотоциклетите, където след 17-годишна доминация на Honda, тази година победата в Baja 1000 за първи път отиде в Kawasaki. Заслуга за товеа има тимът THR Motorsports с пилоти Рики Брабек, Роби Бел, Стив Хенгевелд и Макс Еди Джуниър.

Все пак Honda няма да си тръгне с празни ръце от тазгодишното издание на Baja 1000, след като в класа на ATV-четириколките триумфираха Хавиер Роблес, Манлио Диаз, Фелипе Велез, Микаел Кафро, Джори Уилямс и Джош Роу с Honda TRX450R.

Прави впечатление, че тази година тотален превес в Baja 1000 имат отборите, които сменят пилотите си на определени часове (регламентът го позволява), за сметка на „единаците“, които по-често са на върха на мексиканския пустинен маратон. Подробен репортаж за 2014 Tecate SCORE Baja 1000 очаквайте в следващия брой на списание OFF-road.BG.

Comments are closed.