рали Breslau / Рали Новини

Baja Deutschland: наследникът на Baja Saxonia и Baja 300…от Breslau!

Baja Deutschland powered by Breslau RallyeПреди повече от 10 години започна историята на баха надпреварите в Германия с Baja Deutschland – международно събитие под опеката на FIA, в което можеше да видим състезатели като Юта Клайншмид, Люк Алфон и заводските отбори на Mitsubishi, Volkswagen и X-Raid.

През 2008 година, на базата на тази идея бе създадена Baja Saxonia, надпревара добре позната и на българските оф-роуд фенове и дори печелена от българи във всички класове – Петър Ценков, Пламен Йоцов и Александър Ковачев. През 2012 надпреварата вече бе с името Baja 300 Mitteldeutschland и се правеше в сътрудничество с немската звезда в Baja 1000 Армин Шварц.

Надпреварата нарастваше постоянно и приемаше над 350 състезателни машини от всички класове, като по калните и прашни отсечки видяхме и редица опитни пилоти от рали Дакар като победителя при камионите Жерард Де Рой, Паоло Гончалвеш и т.н. И макар да бе замислена като аматьорско състезание, надпреварата започна да привлича все повече професионални пилоти и отбори, превръщайки се в събитие от световна класа. Затова, сега легендарното състезание заслужава да носи името Baja Deutschland.

Baja Deutschland powered by Breslau RallyeНовото име е по идея на новия организатор на Baja Deutschland. Става въпрос за оф-роуд ветерана Александър Ковачев, организатор на легендарното рали Breslau и самият той двукратен победител от немската баха с автомобил. Доскоро Алекс бе спортен директор на надпреварата а тази година 4×4 Club Leipzig се обърна към него да поеме функциите на официален организатор на Baja Deutschland. По този начин в най-голямото немско състезание ще бъде прелят ценен опит и ресурс от най-големия европейски оф-роуд маратон – рали Breslau. Двете най-мащабни оф-роуд събития сега ще са с един организатор, а ние можем да бъдем повече от горди, че това е българин, при това, сред най-големите радетели на оф-роуда у нас.

Макар вече за организацията на Baja Deutschland да отговаря екипът на рали Breslau, момчетата от 4×4 Club Leipzig ще продължат да работят с пълна пара за новия проект, със своя безценен опит, натрупан през годините.

Тази година Baja Deutschland ще се проведе в между 28 май и 2 юни на добре познатия терен край Лайпциг. На старта отново се очакват над 300 състезателни машини, като се очакват доста големи имена. Сега очакваме още по-високо ниво на надпреварата, тъй като вече е powered by Breslau.

Повече информация за състезанието ще откриете на BAJA-DEUTSCHLAND.DE

Comments are closed.