Международни / Рали Новини

Baja Poland 2013 поднесе сериозни изненади

baja_poland_2013През изминалия уикенд се проведе Baja Poland 2013 – кръг от Световния шампионат на FIA за крос-кънтри ралита. Състезанието бе изключително атрактивно, като поднесе много зрелища и неочаквани обрати в класирането.

Над 30 автомобила застанаха на старта на Baja Poland 2013, като след отмяната на Pharaons rally, полската надпревара се оказа предпоследен кръг от Световната купа. Силното полско присъствие, в лицето на Кшищоф Холовчиц (Mini X-Raid), съотборникът му Мартин Качмарски и ски звездата Адам Малиш и Марек Дабровски (Toyota Hilux Overdrive) обещаваше на местната публика очаквана родна победа. Още повече, че за Холовчик трасетата в района на Шчечин са тренировъчна площадка и той бе сочен за абсолютен фаворитСилната конкуренция в лицето на Александър Желюдов, Нуцио Кофаро (Toyota Hilux Overdrive), Мирослав Заплетал (Hummer H3 EVO) постресна малко полските звезди и както, се оказа впоследствие – основателно.

Проблемите за Холовчиц започнаха още в първия етап, след като пилотът на X-Raid получи повреда в скоростната кутия. Въпреки, че след това спечели три етапа, плоякът остана едва 9-и в генералното класиране. Съотборникът му Марек Дабровски, за когото Baja Poland 2013 бе дебют в Световния шампионат се движеше в топ 10 през цялото време, но малко не му достигна да остане в десетката и се класира 11-и. Другият силен фаворит Нуци Кофаро от Венецуела получи 15-минутно наказание, което също го изхвърли от битката за приза. Така, руският тандем Александър Желюдов – Андрей Рудницки успя да задъвжи натиска на Марек Дабровски и грабна победата. Второто място на Дабровски донякъде запази честта на Плоша в „домашното” състезание, а челната тройка допълни Мирослав Заплетал от съседна Чехия, , на когото едва 13 секунди не достигнаха за среброто.

Шампионите на FIA ще станат ясни след последния кръг  – Baja Portalegre 500 в края на октомври.

Comments are closed.