рали Breslau / Рали Новини

Българи на старта на рали Breslau Poland 2014

petar_cenkov_ivan_marinov_breslau_poland_2014Остават три седмици до старта на Breslau Poland 2014 – най-големият оф-роуд маратон, провеждащ се на територията на Европа. След няколко години пауза, на старта на надпреварата в Полша, организирана от родния оф-роуд доайен Александър Ковачев, отново ще има български състезатели.

Своето участие за Breslau Poland 2014 записа не кой да е, а трикратният участник в рали „Дакар“ Петър Ценков. Ценков традиционно залага на своя копилот – вицешампионът от рали Breslau 2006 Иван Маринов, както и на пустинния си болид Opel Antara RR. Българите ще се състезават в нововъедения крос-кънтри (рали-рейд) клас на полския маратон, където ще мерят сили с опитни „играчи“ от цяла Европа.

Рали-рейд категорията бе въведена експериментално в рали Breslau Poland през 2011 година, а в българската серия на състезанието – Balkan Breslau Rallye е неизменна част от създаването на балканската версия на легендарното рали. Сега, крос-кънтри класът ще е неизменна част от Breslau Poland 2014, като е отворен за всички категории – мотоциклети, ATV, SSV, автомобили и камиони. Участниците ще се насладят на уникалните трасета в Полша, немалка част от които не отстъпват на подобни отсечки в Африка, Азия и Южна Америка – в района, в който се провежда Breslau Poland 2014 изобилства от пясък и дори може да попаднете на… дюни!

Амбицията на Ценков и Маринов, разбира се, е да добавят титлата от Breslau Poland 2014 към тази от миналогодишното издание на Balkan Breslau Rallye. Това е поредният български тим, който ще се изправи срещу полските трасета, след като самият организатор на „Бреслау“ бе дългогодишен участник в ралито през изминалото десетилетие. Ковачев има в актива си няколко класирания в топ 5, а през 2006 година взе бронза от надпреварата. През същата тази година второто място отново бе за българи – Красимир Илиев – долфи, навигиран от Иван Маринов, от 2007 до 2011 година в Breslau Poland участваше тандемът Десислав Славчев – Маргарита Стайнова, които също неизменно бяха сред най-бързите екипажи и малко им остана да вземат титлата. Ще ви припомним, че Десо и Марги спечелиха Balkan Breslau Rallye през 2012 година.

Екип на списание OFF-road.BG ще следи Breslau Poland 2014 на място, тъй като традиционно партнираме на най-голямата европейска оф-роуд надпревара. Очаквайте ежедневни новини, снимки и репортажи!

Comments are closed.