Рали Дакар / Рали Новини

Български автомобил се готви за рали „Дакар 2013” (галерия+видео)

Екипажът Орлин Алексиев и Александър Стоянов – Дънди ще вземе участие в рали “Дакар 2013”. След първото българско участие с АТВ през 2011-а в световната надпревара, настъпи момента България да изпрати и свой участник с автомобил – най-оспорвания и тежък клас на състезанието.

Ръководител на отбора и участник с ATV ще е доайенът на оф-роуда в България Тодор Христов. Христов вече има организирано и осъществено зад гърба си първото българско участие на Дакар през 2011 година и натрупан опит в участия в кръгове от Световния Крос-Кънтри Шампионат. За “Дакар 2013”, Христов ще разчита на четириколка Yamaha. Под въпрос е участието на Зорница Тодорова, поради сериозни контузии на състезанията в Арабския полуостров тази пролет.

Орлин Алексиев и Александър Стоянов ще състезават в клас Т2 с подготвено в България Mitsubishi Pajero 3.2 D, като ще се изполват тунинговани части от известната италианска фирма “Rally Art”. Алексиев направи своя дебют през миналата година в пясъците на Тунис по време на втория кръг от Световния Шампионат, а след това последваха успешни участия в „Балкан маратон 2011 и „24 часа на Атина”. В началото на тази година, заедно с със Стоянов стартираха успешно с победа в състезанието „Трявна 2012”, а месец след това се класираха на второ място в тежкото и престижно състезание „Evia Rally 2012” Гърция.

През тази година отбора ще атакува Националния Шампионат, който започва с първия кръг във Варна на 24 май, „Балканската Рали Рейд Купа” където заемат второ място във временното класиране и гръцкия оф-роуд шампионат, в който за момента също са втори. Подготовката за „Дакар 2013” включва и участия в „Балкан Маратон Рали 2012” (над 2000 км в Албания, Македония, България и Гърция) както и в тежката африканска надпревара „Рали Мароко 2012” през октомври.

В момента се подготвя и асистентски камион с необходимото оборудване, като отборът ще бъде придружаван и от репортерска кола с журналисти. 35-то издание на най-тежката надпревара „Дакар 2013” ще стартира на 5 януари в Перу, ще прекоси Аржентина и ще финишира в Чили на 20 януари. За нашите участници предстоят изключително тежки етапи и 8000 състезателни километра за двете седмици на състезанието. Окончателно завършения автомобил и камион, както и екипа от механици ще бъдат представени в началото на септември, преди участието в „Балкан Маратон Рали 2012”.

Comments are closed.