рали Breslau / Рали Новини

Български екипаж на старта на Baja Deutschland 2014

baja_deutschland_2014_varbanov_antov_mitsubishiСлед няколко години отсъствие, на старта на Baja Deutschland, наследила култовите Baja Saxonia и Baja 300 Mitteldeutschland, отново ще видим български състезатели. Тази година, в надпреварата край Лайпциг, Германия, участие с автомобил Mitsubishi Pajero ще запише екипажът Ивайло Върбанов – Георги Антов (FBRallyraid Team). Отборът ни ще е първият български в новия формат на надпреварата, откакто тя се прави от организаторите на рали Breslau.

Върбанов и Антов ще се изправят срещу мощна конкуренция от близо 130 автомобила, с екипажи от цяла Европа. А трафикът в Baja Deutschland ще е допълнително натоварен и от камионите (25 на брой), които се състезават заедно с автомобилите на двудневното състезание с обща дължина на етапите над 300 км.

Освен за генералното класиране, българите ще гонят и победата в класа на машините с обем на двигателя над 2 литра. Тяхното модифицирано Mitsubishi Pajero 3 T1 е с трилитров турбодизелов BMW двигател и отговаря на всички критерии за FIA крос-кънтри автомобил.

Това няма да е първо участие за екипажа в Baja Deutschland. През 2010 година, когато състезанието още носеше името Baja Saxonia, Върбанов и Антов завършиха 6-и, като не стъпиха на почетната стълбичка заради забавяне, породено от спукана гума. През същата тази година, настоящият организатор на Baja Deutschland Александър Ковачев (шеф и на рали Breslau) записа втора поредна победа с автомобил, а Петър Ценков и Пламен Йоцов грабнаха титлите съответно при ATV и мотоциклети. В първото издание на Baja Saxonia през 2008 година, Иво Върбанов, навигиран от Александър Стоянов, прекрати участието си след скъсан ангренажен ремък.

Comments are closed.