Международни / Рали Новини

Български отбор на старта на Rainforest Challenge 2013

Rainforest_Challenge_2013_bgteam4Български екипаж ще дебютира на едно от най-тежките и легендарни оф-роуд състезания в света – The International Off-road Challenge of Malaysia – Rainforest Challenge 2013. Надпреварата, която тази година се провежда за 15-и път, ще събере участници от цял свят, с изключително добре подготвени автомобили за безкрайно трудните етапи.

Rainforest_Challenge_2013_bgteam2През 2007 година, кореспондентът на списание OFF-road.BG Петър Цанов – Близнака, успя да се докосне до магията на Rainforest Challenge, доставяйки информация от първа ръка на българското оф-роуд общество. Още тогава, Петър сподели мечтата си да се завърне някой ден в Дъждовните гори на Малайзия като състезател. Миналата година Цанов отново присъства на незабравимото приключение заедно с оф-роуд ветерана Събин Коларов и идеята за български отбор на Rainforest Challenge стана още по-силна. Така, Петър, заедно с брат си Ивайло взе решение да направи и невъзможното да има български автомобил на старта на Rainforest Challenge 2013.

Лека – полека (всъщност не толкова леко) нещата се избистриха и екипът за участие в Rainforest Challenge 2013 е готов. Пилот на състезателния автомобил Jeep Wrnagler ще бъде Иван Киров, който е известен не само като голям мениджър и предприемач, но и като също така голям любител на високите скорости и екстремните предизвикателства. Иван вече понатрупа опит и като оф-роуд състезател и е готов да приеме предизвикателствата на малайзиските джунгли. Що се отнася до Петър Цанов, той ще се нагърби с може би най-тежката задача – да бъде навигатор, който ще трябва да напътства автомобила, да опъва лебедки, да гази до гуша в кал и вода и да се бори физически с нечовешките условия на състезанието.

Rainforest_Challenge_2013_bgteam1Ивайло Цанов поема тежката служба на механик и логистик на отбора, който ще се грижи не само за изправността на джипа, но и за бивакуването на тима и всичките битови нужди. Заедно с него за тези неща ще се грижи Димитър Ортаков – Омбрето, който е познат като първия български механик на Rally Dakar през 2012. Специалист в професионалната подготовка на автомобили за off-road. Участвал като асистенция в редица състезания в България и чужбина. Омбре, сори, че те пропуснахме в първото инфо!
Последният, но не и по важност, член на българския тим за Rainforest Challenge 2013 е Теодора Велева, която ще е тим мениджър и отговаря за ПР и медийното отразяване, а по време на самото състезание ще бъде едновременно репортер и логистичен мениджър на тима.

Българският тим ще се състезава в класа на 4х4 машини с обем на двигателя над 3500 куб. см и електрически лебедки. Машината на нашите момчета е Jeep Wrangler с V8 бензинов двигател развиващ 480 к.с. и гуми 38,5х11,5-16. Автомобилът в момента търпи сериозни трансформации, за да посрещне предизвикателствата на състезанието, като ревизията му обхваща всяка една гайка. Според екипа, до 2 седмици джипът ще е готов и ще мине финални тестове и корекции. След това, на 15 октомври, заедно с асистиращия автомобил ще поеме към Малайзия. Техническият преглед ще бъде в Куала Лумпур на 28 ноември, а същинският старт на Rainforest Challenge 2013 ще бъде на 30 ноември. Времето, в което автомобилите пътуват, ще бъде използвано от българския отбор за физическа подготовка, която започна още в началото на лятото.

Rainforest_Challenge_2013_bgteam3Разбира се, участието в такъв престижен световен форум е доста скъпо, като Петър, Ивайло, Иван, Митко и Теди все още търсят финансиране за адекватно участие, въпреки трудните времена, в които живеем. И ние от екипа на списание OFF-road.BG твърдо сме готови да помогнем българи да покорят поредния връх в света на оф-роуда. Ако и вие смятате така и желаете да помогнете, свържете се с нас за повече информация.

Comments are closed.