MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Български триумф във втория кръг на ИЕШ по мотокрос

iztochno_evropeisko_motokros_turcia_2015Състезателят на Литекс Ловеч Мотор Спорт Тодор Тотев грабна победата в клас МХ1 на втория кръг от Източноевропейския шампионат по мотокрос, който се проведе този уикенд в Бурса, Турция. И докато чакаме БФМ да пуснат прессъобщение, такова вече има, само, че от Турската федерация по мотоциклетизъм.

На стартовата решетка в южната ни съседка застанаха общо 139 състезатели в класовете МХ1, МХ2, МХ2 Junior, 85 cc, 65 cc, Veteran, ATV и… 50 сс! Сред тях бяха и близо 30 от най-добрите мотокрос пилоти на България, с изключение на Майкъл Иванов (Husqvarna) и Иван Петров (KTM), които взеха участие в Гран при на Европа – пети кръг от световния шампионат по мотокрос.

В клас МХ65 сс българинът с най-предно класиране е Димитър Грозданов (KTM) – трето място. При 85 сс победата без изненада грабна победителят от Гран при Поморие Жулиян Георгиев (KTM).

Изцяло български са подиумите в класовете МХ1 и МХ2. При най-големите мотоциклети челната тройка окупираха Тодор Тотев (Honda), Денислав Ангелов (KTM) и Калоян Илиев (KTM). В клас МХ2 най-добър в Турция се оказа Валентин Роглев (KTM), който изненадващо изпревари фаворитите Кристиян Ангелов (Yamaha) и Хакан Халми (KTM). Роглем взе първото място и в клас MX2 Junior, а подиумът допълниха Хакан и Тони Цветков.

В непрофесионалния, но също толкова интересен и с особено голяма конкуренция клас МХ, първи стана Жулиян Райчев (Kawasaki), а подиумът допълниха състезателите на Турция Шакир Сенкалайци и Мурат Бастерзи. В клас МХ40 на най-високата стълбичка се качи Веселин Малинов (Kawasaki), следван от Васил Стоянов и Атанас Петров. Четвърти се нареди Атанас Петров (KTM).
В отборното класиране България отново е на първото място, следват Турция и Румъния.

Предизвикателствата за българските състезатели продължават следващият уикенд в Троян, където ще се проведе втори кръг от републиканския шампионат по мотокрос.

Comments are closed.