Международни / Рали Новини

Българското участие в Rainforest Challenge 2013 протича добре

rainforest_challenge_2013_petar_bliznakaМакар да започна с фалстарт, българскотто участие в Rainforest Challenge 2013 се развива успешно в разгара на надпреварата. Както може би някои от вас знаят, първоначалните планове за българския отбор бяха прекроени из основи, след като корабът превозващ състезателния Jeep Wrangler аварира по пътя си към Малайзия и не успя да достави машината за старта.

rainforest_challenge_2013_petar_bliznaka (3)С тази лоша новина имаше огромен шанс всичко направено до момента да рухне като картонена кула. Буквално в последния момент, обаче, организаторът на надпреварата донесе добрата новина, че има свободно място за навигатор в един от малайзийските джипове, управляван от местен оф-роуд ветеран. По този начин навигаторът Петър Цанов стана част от нов българо-малайзиски тим, а заедно с него за Малайзия заминаха брат му Ивайло Цанов, механикът Иван Ефремов и тим – мениджъра Теодора Велева. Предварително наетият за български съпорт джип влезе в действие като хибрид между сервизен и медиен автомобил и за наше щастие българското участие в Rainforest Challenge 2013 факт, макар и не в предварително начертаната рамка.

rainforest_challenge_2013_petar_bliznaka (2)Ето какво пише Теди Велева относно участието на българите в Rainforest Challenge 2013: „Пилотът се казва Мади и е доста известен оф-роудър в Малайзия. Автомобилът с който той и Петър участват е стар, малайзиецът го управлява перфектно. Изобщо не се притеснява от това, което предстои. Знае 10 думи на английски, но това беше проблем само в началото. Вече се разбираме много добре. Единственият проблем е, че не разбира нищо от механика. Така например, преди един от етапите задра лагер на ремъчна шайба и стопи ремъка за хидравличната помпа. Беше инфарктна ситуация, защото ни оставаха 5 минути до старта. Иван и Близнаците успяха да поправят автомобила с подръчни части и буквално без инструменти. Инструментите на целия отбор са в една малка чантичка – чук от две тръби, заварени една за друга, и много желание за успех. Разбира се, Мади има много приятели в лагера, които ни помагат. В специалните етапи има много възможности за грешки, които водят до наказания. Подробното четене на правилника и знанията на пилота ни спасяват всеки път на ръба.

rainforest_challenge_2013_petar_bliznaka (1)Най-вероятно само Ивайло ще последва екипажа в Зоната на здрача. Някои от организаторите приятелски ни предупредиха да си вземем повече храна, вода и да се подготвим психически. Предвид климатичните условия в момента, ситуацията се очертава доста тежка. Дано Майката природа се смили и допусне състезателите до този етап. В момента целият керван пътува до следващия лагер, като гази през дълбоки води в подходите към джунглата. Тъй като и асистентския ни автомобил дава жертви, в момента го ремонтираме и дано се справим по-бързо, за да се приберем по светло”.

Преди броени минути получихме информация лично от Петър Цанов, който каза, че регионът Тарангану, където се провежда Rainforest Challenge 2013 е наводнен навсякъде. Трите възможни варианта за лагер на надпреварата са отпаднали, тъй като местата им са залети от вода. Затова в момента са настанени във волейболна зала в местно селище. Въпреки трудностите, духът на българите е висок и всички са усмихнати. Пилотът Мади, с който Петър е в екипаж бил доста луд и не пазел много-много колата, но за момента се справят с техническите проблеми и по неофициални данни смесеният българо-малайзийски тим е на 4-о място в класирането.

Очаквайте още информация за Rainforest Challenge 2013!

Comments are closed.