Рали Дакар / Рали Новини

Без Чили в рали Дакар 2016!

Без Чили в рали Дакар 2016Маршрутът на рали Дакар 2016 ще бъде обявен на 16 април, но в него, за първи път в латиноамериканската история на надпреварата, няма да са включени отсечки в Чили. Ако помните шеговитата ни първоаприлска публикация, в която писахме, че няма да има рали Дакар 2016, в нея доста обосновано бяхме написали едната част от причините, поради които Чили няма да се включи в надпреварата. Слуховете за това витаеха из интернет още докато течеше тазгодишният Дакар…

В официалното изявление на организаторите на рали Дакар 2016 от A.S.O. се споменава и другата гледна точка, че властите и французите са водили разгвори колко трудно би се организирало следващото издание на маратона в Чили, след като в северните региони на страната се случиха доста природни бедствия. А именно оттам минава ралито. Получихме уверения, че вече се работи по осигуряване на условията за завръщането на Чили в рали Дакар 2017.

От пристигането на „Дакар“ в Южна Америка през 2009 година, Чили е била държавата с най-силно присъствие в състезанието. Пустинята Атакама е с постоянни етапи около Копиапо, Икике и Антофагаста, както и Валпараисо и Сантяго в някои издания. Общо 39 етапа на надпреварата са се провели в държавата, като два пъти там е бил и финалът на ралито. Икономическите ползи от минаването на пустинния мегамаратон през Чили се оценяват на средно 36 милиона долара годишно, а над един милион зрители са наблюдавали надпреварата на живо всеки път.

През последните седмици, Чили стана жертва на чудовищни наводнения, които сериозно засегнаха държавата и жителите й, отчасти в северните региони на страната, където традиционно минава Дакар. Значителна част от аварийни, военни и технически екипи спешно са изпратени за спасителни, почистващи и възстановителни действия. Тъй като планирането на маршрута на рали Дакар 2016 изисква непрекъснати контакти с властите, армията, полицията и други организации, провеждането на скаутските мисии в нормални условия е невъзможно.

Директорът на Дакар Етиен Лавин заяви, че следи ситуацията изкъсо и се надява засегнатите региони бързо да се възстановят и отново да приемат състезанието в скоро време. Чилийският министър на спорта Наталия Рифо от своя страна потвърди, че се надява страната й да е готова да приеме рали Дакар 2017, но по-голям приоритет е помощта и възстановяването на засегнатите региони тази година.

Официалният маршрут на рали Дакар 2016 ще бъде обявен на 16 април. Засега се знае, че готовност да домакинстват на ралито имат Аржентина и Боливия. Интерес проявяват от Еквадор, Парагвай и дори Колумбия, а другата държава в която има доста пустинни терени и в която Дакар вече е минавал – Перу, засега не желае да е домакин на маратона…

Comments are closed.