MOTO & ATV / Мотокрос Новини

BMW продава Husqvarna на KTM?

BMW възнамерява да продаде Husqvarna на KTM – така твърдят сериозни слухове в интернет, които били от сигурни източници. Официалното изявление за сделката щяло да бъде оповестено до края на седмицата.

Ще ви припомним, че BMW купи италианския мотоциклетен производител Husqvarna (да не се бърка с едноименните шведски моторни триони, че историята ще стане много дълга) от MV Augusta през 2008 година. Италианците имаха прекрасни модели като Nuda 900, но по-важното – прекрасна оф-роуд гама, при това в по-ниските кубатури, където немците не са в стихията си.

BMW не само преобрази гамата на италианците, но и инвестира доста средства в обновяване на производствените линии, изгради ново подразделение за развойна дейност и дори доста специалисти от Мюнхен бяха изпратени на работа в Италия.

Сега, дали защото разходите се оказаха неуместни, или пък от BMW изсмукаха това, което им е нужно за да създадат собствена силна лека ендуро гама, немците са решили да продадат фирмата на австрийската компания KTM, която пък от своя страна е частична собственост на индийския индустриален и автомобилен гигант Bajaj. Малко увъртяна история с много брандове в нея, нали?

Засега и трите компании пазят мълчание по въпроса или отричат. Нашата теза е, че австрийците се притесниха от силното представяне и очакваното бляскаво бъдеще на талантливия Хуан Бареда Борт от тима Speedbrain Husqvarna, който често изпотяваше Сирил Депре в рали Дакар 2013. Това в рамките на шегата, разбира се!

Ще ви държим в течение за всякакви новости около предстоящата (може би) сделка.

Comments are closed.