АВТО 4x4 / бизнес / ГАЛЕРИИ / ИСТОРИЯ

BMW X5 чукна 15 години (галерия)

bmw_x5_15_years_x-rangeТази година явно е знакова за 4х4 моделите. След като неотдавна Mercedes отбеляза 35 години на Г-класата, а VW – 30 syncro години, днес празнува BMW X5. Макар и значително по-млад – на 15 години, BMW X5 също си извоюва знаков статут в света на SUV возилата. И тъй като пълноразмерният SAV стана родоначалник на цяла фамилия X-возила, по този повод баварците с гордост обявиха празника като годишнина на цялата си гама.

BMW X5 се появява на пазара през 1999 година, за да се бори с М-класата на Mercedes, която е представена 2 години по-рано. Значително по-спортният модел на BMW става бестселър мигновено, като от първото поколение на всъдехода са продадени близо 620 000 бройки.

Успехът на BMW X5 кара баварците сериозно да се фокусират върху Х-гамата си и така последователно се появяват X3, X6, X1 и X4. Всички модели са успешни в различни рамки, като до момента са продадени над 3,3 милиона с повишена проходимост. А близо 1/3 от всички продадени автомобили на BMW са именно от X-гамата.

Нещо повече, BMW X5 вече няма да е най-големият всъдеход на марката, тъй като през 2017 година към семейството ще се присъедини и BMW X7.

Comments are closed.