рали Breslau / Рали Новини

Breslau Balkan 2012: етап 5 Шкорпиловци – Шкорпиловци

След като Шкорпиловци посрещна кервана на Breslau Balkan 2012 с ваканционно време и насторение, дойде ред участниците да се заловят за работа. Двата състезателни класа трябваше да се преборят с 90-километров етап в околностите на черноморския курорт, със старт и финал на самия плаж. „Плажното парти” бе доста атрактивно, в стила на рали „Дакар”, с облаци пясък, гонки между най-бързите и затъвания на по-неопитните екипажи.

В клас „Крос Кънтри” борбата започна да става изключително жестока. Лидерът в генералното Петър Ценков (Opel Antara) започна отсечката с добро темпо, но удар в изровен коловоз счупи окачването на предно ляво колело. Така Ценков загуби над един час в ремонт и завърши етапа на 9-о място. Въпреки това, Ценков все още е лидер в генералното, на половин час пред втория. А последният е Десислав Славчев, който вдигна ударно темпото след малшанса си в етап 2. Десо превзе отсечката на един дъх, но само 2 минути не му стигнаха за етапната победа. Най-бърз се оказа латвиецът Янис Аузинс (Mitsubishi Pajero), който е трети в общата подредба до момента. Раул Даниньо (Opel Antara) изпадна до 4-о място в генералното, след като вчера изостана с над 40 минути от най-бързия за деня.

Веселин Радев и Атанас Георгиев (Mitsubishi Pajero) се справиха доста добре с трасето и завършиха 4-и, докато за Петър Минчев и Пламен Русев (Mitsubishi Pajero) денят бе поредния с лош късмет.

Макар и значително по-къс, етап 5 съвсем не беше по-лек за клас „Екстреме”. Трофи специалистите се сблъскаха с може би най-тежкото трасе от началото на Breslau Balkan 2012. Две брутални зони, задължителни за преминаване, костваха на участниците доста усилия, подкрепени с многобройни опъвания на лебедки. Не един и два екипажа не успяха да покрият максималното време за преодоляване на отсечката. Най-добрите трима и за отсечката и в генералното класиране бяха „обичайните заподозрени” – Морис Убакс, Мартин Хеле и Рентян Сина.

В клас „Ендуро” най-бърз за деня бе Паскал Тройон (Can Am), но лидер в генералното все още е Хаген Майкранц (КТМ). Това е и единствения в клас, където все още няма отпаднали състезатели.

Днешният 6-и етап, отново е обиколка около Шкорпиловци, но с дължина от около 130 км и за двата класа.

Comments are closed.