рали Breslau / Рали Новини

Breslau Balkan 2013 стартира след три седмици

breslau_balkan_2013_prОт 14 до 21 септември България ще е домакин на Breslau Balkan 2013. Най-големият европейски оф-роуд маратон, който се провежда от 20 години в Полша, за трети път ще има своето балканско издание на територията на нашата страна. Основната причина за това България да приеме автомобилно състезание от такъв ранг е в сериозната българска следа в лицето на главния организатор на надпреварата Александър Ковачев.

Breslau Balkan 2013 ще предложи изцяло нови трасета на участниците. Стартът на състезанието ще е в района на Тетевен и Рибарица, след което керванът ще се отправи към Пловдив (Старосел), последван от Сливен и ще пристигне в Шкорпиловци, където ще са последните етапи и церемонията по награждаването. Традиционно, състезанието ще е разделено на две категории – Екстремна и Крос-Кънтри.

Екстремният клас в Breslau Balkan 2013 е добре познат на участниците в класическото издание на маратона в Полша. Тежкото оф-роуд рали редува технични участъци и сериозни екстреми, които често не могат да бъдат преодолени на собствен ход без помощта на лебедка. Категорията, отворена за 4х4 автомобили и камиони с тегло до 5 тона, ще предложи на състезателите 8 специални етапа със сумарна дължина от над 1300 километра.

Категория „Крос-Кънтри” точно наопаки на екстремната ще предложи скоростен оф-роуд, комбиниран с технична навигация в класически рали-рейд формат. За „бързаците” организаторите са предвидили също 8 специални етапа, но дължината тук ще надхвърли 1800 километра. „Крос-Кънтри” класът е отворен за автомобили, мотоциклети, ATV и SSV (UTV) машини.

Предварителните заявки за Breslau Balkan 2013 надхвърлиха 70 за двете категории и отделните класове, като на старта се очаква елитът на европейски оф-роуд, както и най-добрите български екипажи. В клас „екстремен” германецът Матиас Хеле (Toyota) който преди 2 месеца спечели Breslau Poland 2013 ще трябва да защитава двете си последователни титли от Breslau Balkan. В клас „крос-кънтри”, българският тандем Десислав Славчев – Маргарита Стайнова (Mercedes) ще тряба да се брани от жестоката конкуренция на силни родни екипажи и участници в мегамаратони от ранга на „Дакар”.

Официалният старт на Breslau Balkan 2013 ще бъде пред общината в Тетевен на 14 септември, след което ще се състои прологът за определяне на стартовата решетка. Вечерта ще бъде и първият етап на ралито, който ще е нощен. Очаквайте още подробности.

Повече информация ще намерите на сайта на надпреварата www.rally-breslau.com

Comments are closed.