рали Breslau / Рали Новини

Breslau Poland и Balkan Breslau Rallye 2014: какво ново?

breslau_poland_balkan_breslau_rallye_2014_extremeТази година рали Breslau отново ще предложи две издания за запалените фенове и участници от цял свят. Най-голямото оф-роуд състезание в Европа, чукна 20 години миналата година, но се развива със скоростта на буен тинейджър.

За 2014 година, организаторът на надпреварите с етикет “Breslau” Александър Ковачев и неговият екип са ни подготвили купища новости и интересни неща както за Breslau Poland, традиционно провеждащо се в Полша, така и за Balkan Breslau Rallye, за което вече можем също да кажем – традиционно провеждащо се на територията на България.

Започваме с Breslau Poland 2014, което тази година ни предлага няколко сериозни новости. За първи път след експерименталното състезание преди две години, тази година полското Бреслау предлага пълнофункционална „крос-кънтри (рали-рейд) категория. При това за всеки вид състезателни машини – мотоциклети, ATV, автомобили и камиони. За разлика от класическата схема на Breslau, комбинираща скоростните рали отсечки в пресечен терен с екстремни трофи препятствия, в новия състезателен клас пилотите ще могат да настъпят педала на газта до край, а навигаторите ще се борят единствено с техничната навигация на роудбука, вместо да опъват лебедки и колани из блата и реки. Предвид характерния релеф на Полша, изобилстващ от прашни и пясъчни терени, зрелището се очертава като един истински „мини Дакар”. Още повече, че в този клас заявки са подали не един и двама опитни състезатели, участвали в надпревари като „Дакар”, Silk Way Rally и т.н. Разбира се, за любителите на екстремния формат на Breslau ще има от всичко, което винаги са очаквали от легендарния трофи-рейд. Плюс нови трасета и нови предизвикателства.

Тази година, Breslau Poland ще се проведе от 12 до 17 юли 2014 г. Стартът на маратона ще бъде в град Заган (Zagan), като след два етапа в околностите му, керванът ще се отправи на север към Борне Сулиново (Borne Sulinowo). В градчето, приютявало една от най-големите съветски военни части през Студената война е предвиден „горещ” нощен специален етап. Два дни по-късно, рали Бреслау ще поеме на запад към Дравско Поморские (Drawsko Pomorskie), където ще са заключителните етапи и церемонията по награждаването на Breslau Poland 2014.

breslau_poland_balkan_breslau_rallye_2014_cross-countryНе по-малко интересно се очертава и Balkan Breslau Rallye 2014. „Българското Бреслау”, ще се проведе за 4-ти пореден път, като тази година ще е от 20 до 27 септември. Акцентът в балканското издание на легендарния оф-роуд маратон е крос-кънтри. Рали-рейд класът ще е отворен за всякакъв тип возила, включително и камиони, докато екстремната категория е запазена за автомобили 4х4.

Домакин на старта и финала на Balkan Breslau Rallye 2014 ще бъде морската на столица Варна, а участниците ще се изправят срещу трасе от 1600 (за трофи) и 2100 (рали-рейд) километра, близо 90% от които състезателни отсечки. Тази година маршрутът на Балкан Бреслау ще е съсредоточен изключително в Източна България, като са предвидени биваци в курорта Албена и Сливен. Организаторите обещават изключително атрактивно трасе и битки до последен дъх и съдейки по предишните издания на състезанието, им вярваме на 100%.

Участието си в Balkan Breslau Rallye 2014 към момента са завили мнозина пилоти от България, Европа и дори Азия, като се очакват и някои интересни имена от Световната оф-роуд сцена. Сред интересните екипажи, които ще се борят с терените на България очакваме тима Race2Recovery, съставен от войници инвалиди, пострадали от войните в Афганистан и Ирак. Екипажите на британско-американския тим вече покориха рали „Дакар”, а Balkan Breslau Rallye 2014 е новата им стратегическа цел.

Списание OFF-road.BG традиционно партнира на Breslau Poland и Balkan Breslau Rallye не само като медиен партньор, а и като част от организационния екип на двете надпревари. Очаквайте много подробности и пълно покритие на Бреслау сериите, към които тази година се присъедини и Baja Deutschland – наследникът на Baja Saxonia и Baja 300 Mitteldeutschland.

Comments are closed.