Международни / Рали Дакар / Рали Новини

Bulgaria Off-road Team в подготовка за рали „Мароко” и „Дакар 2013”

Bulgaria Off-road Team представи машините и пилотите, които ще участват в предстоящото рали „Мароко” и пустинната легенда „Дакар” в началото на 2013 година. В двете надпревари ще видим първо родно участие с автомобил, както и отново български състезател с ATV.

Ръководител на отбора Bulgaria Off-road Team е доайенът на оф-роуда в България – Тодор Христов. Христов вече има организирано и осъществено зад гърба си първото българско участие на Дакар през 2011 година и натрупан опит в участия в кръгове от Световния Крос-кънтри Шампионат. Тодор Христов отново ще се състезава в клас ATV, а автомобилният екипаж е в състав Орлин Алексиев- пилот и Александър Стоянов- навигатор.

След много тестове и състезания е променен първоначалния замисъл да се състезават в клас Т2 със сериен автомобил. Вече е променена концепцията и автомобилът, с който ще се състезават- BMW X1 A2 Concept. Те ще борят в „кралския клас” Т1 с елитните отбори и пилоти и предизвикателството става още по- голямо. Автомобилът е с шестцилиндров дизелов двигател с обем 3000 куб. см, 700 Nm въртящ момент и 300 конски сили, а купето е от карбонови сплави върху тръбна конструкция.

Първите тестове бяха в международната надпревара „Balkan Maraton Rally 2012”, а истинското предизвикателство е през следващата седмица при участието в “Рали Мароко” в конкуренция с над 150 екипажа от цял свят и 2000 километра през пясъци и каменисти пътища през Атласките планини.

Алексиев направи своя дебют през миналата година в пясъците на Тунис по време на втория кръг от Световния Шампионат, а след това последваха успешни участия в тежката надпревара „Балкан маратон 2011” и „24 часа на Атина”. В началото на тази година, заедно с Александър Стоянов стартираха успешно с победа в състезанието „Трявна 2012”, а месец след това се класираха на второ място в тежкото и престижно състезание „Еvia rally 2012” Гърция.

През тази година отборът атакува Националния Шампионат, който започна с първия кръг във Варна на 24 май, „Балканската Рал Рейд Купа”, където заемат второ място във временното класиране и гръцкия оф-роуф шампионат, в който за момента също са втори. В момента се тества и асистентски камион с необходимото оборудване, като отборът ще бъде придружаван и от репортерска кола с журналисти.

35- то издание на най- тежката надпревара „Дакар 2013” ще стартира на 5 януари в Перу, ще прекоси Аржентина и ще финишира в Чили на 20 януари. За нашите участници предстоят изключително тежки етапи и 8000 състезателни километри за двете седмици на състезанието.
Участието на Bulgaria Off-Road Team в оф-роуд шампионатите и рали „Дакар” се осъществява с подкрепата на Victory, A2, и М-тел, а официален застраховател на отбора е Общинска Застрахователна Компания.

Comments are closed.