MOTO & ATV / България / Мотокрос Новини / Рали Новини

„Чесън и скариди”: ендуро от Шипка до Слънчев бряг

garlic_shrimps_enduro„Чесън и скариди“ – така е озаглавен символично 7-мият кръг на BG-X Ендуро шампионата, който в края на лятото ни отвежда отново край морето. Всъщност на майтап е само заглавието, защото става въпрос за съвсем сериозен етап от първенството с маршрут Шипка – Слънчев бряг – Шипка и обща дистанция от цели 700 километра за два дни (29-30 август). Надпреварата, която се провежда за трета година, е във формат рали-рейд, а заявки за участие са подали близо 100 от най-добрите ендуристи в България. Те ще бъдат разпределени в класовете Мотоциклети „Експерт“, Мотоциклети „Стандарт“, Мотоциклети „Сеньор 45 плюс“ и АТВ.

Доста интересно е временното класиране в BG-X Ендуро шампионата преди „Чесън и скариди“. В клас експерт двамата младоци Искрен Генов (Gas gas) и Теодор Кабакчиев (KTM) са окупирали челните места с равен брой точки – 242. На трето място е друг талант Илиян Кузманов (Gas gas), но той е далеч назад със 178 т. и на практика няма шанс за титлата. Генов обаче ще пропусне състезанието тази седмица, с което дава идеалната възможност на Кабакчиев да излезе напред.

„С Тедо сме доста напред в класирането и не се притеснявам. Другите са много по-назад от нас, така че мисля, че и при победа от негова страна, пак ще имам шанс за титлата. Затова този път ще пропусна кръга, но съм спокоен за точките“ – бяха думите на Искрен Генов.

„Това ще е едно доста дълго състезание, крайният резултат от което ще зависи както от мен, така и от подготовката на машината. Ако моторът не ми създаде проблеми и вляза в ритъм (защото последното състезание беше в Румъния преди 20 дни), смятам, че ще победя. Но определено формата ми в момента не е добра!“ – каза Теодор Кабакчиев.

Зад тях челната петица допълват Десислав Цеков (KTM) – 168 т. и Михаил Митов (KTM) – 123 т.

В клас Мотоциклети „Стандарт“ лидер е Стоян Пачарозов (Gas gas) – 210 т., но Иван Димов (Husqvarna) е на само 3 след него. На трето място се намира Атанас Ангелов (KTM) – 155 т.

При АТВ-тата Емил Комарковски (Yamaha) води убедително с 225 т. пред Момчил Великов (Kawasaki) – 194 т. и Христо Колев (Suzuki) – 184 т.

Стартът на първия ден от ендуро надпреварата е от връх Шипка в 08:00, а финалът е в Слънчев бряг. Вторият ден стартира в 08:00 часа и завършва отново на Шипка в късния неделен следобед. Заедно със Six Days Crazy Job това е поредното състезание от този тип, в който победители ще станат най-добре физически и психически подготвените състезатели.

Comments are closed.