Рали Дакар / Рали Новини

Дакар 2015: обзор етап 8 (автомобили) и 7 (мотори) – видео

dakar_2015_reportaj8-1Рали Дакар 2015 ни представи състезание „3 в 1“ през вчерашния ден, след като мотоциклетите поеха към Боливия, откъдето пък се прибраха автомобилите, за да се срещнат с камионите в околностите на Икике, Чили. Може да звучи малко объркващо, но пък бе доста интересно. А и след днешния почивен ден за коли и камиони, от утре нещата влизат в по-лесни за препредаване коловози.

На две колела, Пауло Гонсалвеш взе своята първа етапна победа в рали Дакар 2015. Португалският пилот на Honda успя да изстиска минималните 14 секунди, пред шампиона Марк Кома и 30 пред завършилия на трето място дебютант Матиас Валкнер. Гонсалвеш запазва третото си място в генералното класиране, пред чилийския талант Пабло Куинтаниля (4-и и за деня).


Stage 8/7 – Car/Bike – Stage Summary – (Uyuni… by Dakar

Лидерът в генералното класиране на рали Дакар 2015 Хоан Бареда изживя своя кошмарен ден вчера. Испанецът счупи кормилото на своята Honda и завъши етапа на 10-о място, изгубвайки над 6 минути от аванса си пред Кома. Така и разликата между двамата в челото е малко над 6 минути. Лошата новина бе, че аварията на Бареда се случи насред маратонския етап към Боливия и в бивака нямаше асистенция, която да му помогне. В крайна сметка научихме, че испанецът е взел кормило от аржентинския частен пилот на Honda Демиан Гюра. Гюра ще трябва да се справи с ремонтираното в полеви условия кормило на водача, като се надяваме да изкара до бивака с него.

dakar_2015_reportaj8-4Нова звезда изгря в класа на ATV-четириколките – Нелсон Аугусто Санабриа Галеано, който бе най-бърз вчера. Колкото е дълго името на парагвайския пилот, толкова е къса кариерата му в състезанието. Това е едва второ участие за пилота, след като при дебюта си миналата година завърши 12-и. С успеха си на отсечката до Уюни, той се изкачи до 5-ото място в генералното класиране на рали Дакар 2015 и има теоретичен шанс да се пребори за една позиция по-нагоре с младока Йеремиас Гонзалес Фериоли.

Що се отнася до Рафал Соник, той все още е начело на класа, а във вчерашния етап успя да увеличи с близо 6 минути аванса си пред Игнасио Касале и вече води с почти 22 минути на чилиеца. Трети в общата подредба на рали Дакар 2015 е Серхио Лафуенте (5-и за етапа), с изоставане от над един час спрямо лидера.


Stage / Etapa / Etape 8 – Top moment – (Uyuni… by Dakar

dakar_2015_reportaj8-2Язид Ал Раджи достигна нова връхна точка в дебютното си участие на рали Дакар 2015. Саудитският пилот постигна своята първа етапна победа вчера, донасяйки и първата такава за Toyota в тазгодишната надпревара. Ал Раджи успя да изпревари Орландо Теранова с малко над минута, а трети за деня се класира Насър ал Атия. Ал Атия все още е начело в генералното класиране на рали Дакар 2015, като добави едва 13 секунди към преднината си на Жиниел Де Вилиерс. Де Вилиерс имаше шанс за етапната победа, но спукана гума му коства няколко минути в края на отсечката до Икике и той завърши на 4-о място. Разликата между Ал Атия и Де Вилиерс в общата подредба е 8:27 минути, а Ал Раджи е трети, на 18:40 минути след водача.


Stage 8/7 – Truck/Quad – Stage Summary – (Uyuni… by Dakar

dakar_2015_reportaj8-3При камионите, след борба с Жерард Де Рой, Едуард Николаев взе своята 5-а етапна победа в обиколката около Икике, от общо 8 отсечки. С успеха си, Николаев се изкачи до третото място в генералното класиране на рали Дакар 2015, където царува Айрат Мардеев, следван от Андрей Каргинов. Тройната победа на Камаз в рали Дакар 2015 изглежда доста сигурна, след като 4-ия в класирането – Алеш Лопрайс е на почти час от водача и на около 45 минути след Николаев.

Днес на свой ред автомобили и камиони ще почиват в Икике, изчаквайки мотоциклетите и четириколките да се приберат от Боливия.

Comments are closed.