ГАЛЕРИИ / Рали Дакар / Рали Новини

Дакарският Peugeot 2008 DKR в детайли (видео и снимки)

Peugeot 2008 DKR First TestНовият болид за рали Дакар 2015 Peugeot 2008 DKR вече направи първите си тестове във Франция. Бегачката, която за следващото издание на пустинния маратон ще бъде в ръцете на Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц и Сирил Депре, бе разкрита официално като технически данни.

Най-важната и интересна новина е, че Peugeot 2008 DKR ще бъде с централно-задно разположен, трилитров V6 битурбо дизелов двигател с 24 клапана. С този агрегат мощността на болида е 340 к.с, а максималният въртящ момент – 588 Нм. Агрегатът е стикован с 6-степенна секвенциална трансмисия, а максималната му скорост е 200 км/ч. Задвижването, както споменахме и преди, ще е само на задния мост.

Peugeot 2008 DKR е с дължина 4099 мм, ширина 2033 мм и височина 1912 мм. Колесната база е доста компактна – 2800 мм, а теглото на машината е 1280 кг. Окачването е с по 2 амортисьора на всяко колело и койлоувъри, а спирачната система е с масивни 355-милиметрови вентилирани дискове, скрити зад 17-инчови двукомпонентни алуминиеви джанти и оф-роуд гуми Michelin 37/12,5×17.

Peugeot 2008 DKR е изградено от тръбна рама с усилени компоненти, а купето на болида е изцяло от карбон. Дизеловият резервоар, разположен отзад е с обем 400 литра.

„Така, както решихме да направим автомобил със затворен кокпит за Льо Ман, решихме и за „Дакар“ да изпробваме изцяло различна стратегия спрямо тази на основните ни конкуренти“, заяви Бруно Фамен, директор на Peugeot Sport, сравнявайки Peugeot 2008 DKR с шампионските Mini X-Raid. „Те залагат на 4х4 задвижване, докато ние избрахме да се фокусираме върху оптимизирането на задното задвижване, което също предлага доста интересни предимства“.

„През 80-те години на миналия век, 4х4 бе път към бъдещето, а Audi Quattro и Peugeot 205 го доказаха, развихряйки се във WRC. Но модерното 2WD задвижване в наши дни има няколко значителни предимства пред четирите задвижващи колела – особено що се отнася до рали Дакар. Автомобилите с един задвижващ мост са с доста по-ниско тегло и могат да използват по-големи гуми, която е особено важно при големи препятствия по трасето“, обяснява техническият директор Жан-Кристоф Пайе. „Това ни позволи да намалим надвесите отпред и отзад. Окачването на Peugeot 2008 DKR се възползва от повишения клирънс, като ходът в случая е почти 400 мм, в сравнение с 250 мм при 4х4 машините. И не на последно място, при заднозадвижваните машини е позволено налягането на гумите да се контролира със система от кокпита, което значително пести време“.

Peugeot 2008 DKR е доста по-късо и сбито от подобни 2WD бъгита, което ще затрудни сместването на цялото необходимо оборудване. От друга страна, обаче, компактността и ниското тегло ще дадат голямо предимство в тежките трасета на рали Дакар 2015.

Comments are closed.