Международни / Рали Новини

Де Рой и Iveco на старта на Baja 500 в Мексико

de_rooy_baja_500_2014_1Този уикенд в пустинният полуостров Баха Калифорния в Мексико се провежда 46-тото издание на Tecate SCORE Baja 500. Знаменитата надпревара, част от американския оф-роуд шампионат, е наричана често „малката Баха“, тъй като следва формата на знаменитата Baja 1000, а заедно с последната и състезанията San Felipe 500 и Primm 300 оформя „голямата четворка“ на щатските пустинни маратони. Трасето, както подсказва и името, е с дължина около 500 мили или 800 км, които се поктриват в рамките на една голяма обиколка.

Тази година, редом със звездите на SCORE шампионата като Роби Гордън, Куин Коди и БиДжей Балдуин, на старта на Baja 500 застана и победителят от Дакар, Baja 300 Mitteldutschland (Baja Deutschland) и други световни надпревари Жерард Де Рой със своя състезателен камион Iveco.

До днес нито един от победителите в Baja 500 или Baja 1000 не успявал да победи в рали Дакар, както и обратното. Пътешествието на Де Рой до Мексико е едно голямо приключение, а най-интересното е, че специално за холандеца е създаден нов състезателен клас, тъй като досега камион като неговия не е участвал в подобни надпревари.

de_rooy_baja_500_2014_2За участието си в Baja 500 2014 Де Рой се надява преди всичко да се наслади и да открие спецификите на състезанието, отколкото да се състезава с трофи тръковете, които имат мощност еквивалентна на неговото Iveco, но при 5 пъти по-малко тегло и доста по-скромни габарити. За последното, „летящият холандец“ коментира: „Вече успяхме да покараме по част от трасето, и много ни допадна като терен и отсечки. За съжаление, на някои места е доста тясно, а и успяхме да попаднем на мостове, под които минава маршрута, чиято височина е на нивото на волана на камиона. Но това не е най-важното, дискутираме участието си в Baja 500 с организаторите от 2 години насам. Искам да се потопя в атмосфертата и да се наслаждавам. Определено ми е ясно, че не мога да се меря с трофи тръковете или протръковете“.

Тази година, както и миналата, Baja 500 е част от програмата Dakar Challenge. Tова ще рече, че най-добре представилият се млад пилот, ще спечели безплатно участие в рали Дакар 2015.

Comments are closed.