Outdoor / ГАЛЕРИИ / пътешествия и експедиции

До Южния Полюс с трактор Massey Ferguson

Massey_Ferguson_antarctica2_south_poleХоландската актриса и приключенец Манън Осевоорт, позната като Tractor Girl, пристигна на Южния Полюс след като шофира трактор Massey Ferguson през ледените полета на Антарктика, изминавайки над 2500 км в едната посока.

Веднага след като получихме новините от Ледения континент, чухме и първото интервю на екипа: „4:30 часа. Днес е 9-ти декември и след 17 дни и 2500 км стигнахме живи и здрави до базата. Мястото е Юг 90. Няма по-южна точка на земята. Невероятно е. Тук виждаме само базата и червения Massey Ferguson. Всички сме горди, че успяхме да се справим с това предизвикателство. Благодарим ви за подкрепата!“

Приключенската мисия Antarcitca2 2014 целеше земеделски трактор Massey Ferguson MF5610 да измине 5000 км (в двете посоки) от бреговете на Антарктика до Южния полюс и обратно. „Разходката“ е в чест на приключенеца сър Едмунд Хилари, който предприел първата механизирана експедиция до Южния полюс през 1958 г., отново на борда на трактор Ferguson, но модел ТВ20.

Манън сравни шофирането на огромния червен трактор Massey Ferguson през грубия леден пейзаж с родео. Най-лошата част от приключението била „денят, в който шофирах с часове и не можех да развия по-висока скорост от 5 км/ч“. „Тогава се притесних, защото осъзнах, че ако условията се влошат, цялата експедиция може да се провали“. Заради константната слънчева светлина по това време на годината, екипажът самостоятелно си създал 30-часови денонощия. Шофирането на ден било около 23 часа с няколко паузи за рутинни проверки, смяна на шофьорите и тоалетна. Двигателят на трактора работел буквално нон-стоп от 22 ноември.

Подробен материал за приключението ще прочетете в новия брой на списание OFF-road.BG по празниците.

Comments are closed.