Рали Дакар / Рали Новини

Ексклузивно: българският екипаж отпадна от рали Дакар 2014

rali_dakar_2014_bgteam_pregledСлед три поредни безсънни нощи и непрестанна борба с технически проблеми, българският екипаж Орлин Алексиев – Пламен Николов отпадна от рали Дакар 2014. Нашите състезатели приключиха участието си в оф-роуд маратона след нечовешки усилия и огромна доза малшанс, породен от некачествено гориво, повлякло след себе си лавина от проблеми.

Родният екипаж стартира вчерашния етап 4 на рали Дакар 2014 от Сан Хуан до Чилесито с два часа закъснение, след като трябваше да подремнат поне за час, на границата на изтощението. Сервизният екип нямаше достатъчно време да сервизира напълно състезателния Fiat Freemont поради късното пристигане на тима в бивака. Донякъде успяха да изолират единия резервоар и да почистят другия. Както вече знаете, некачествено гориво започна да разлага предпазната гъба в двата резервоара, което от своя страна доведе до запушване на горивната система, а моторът на машината изгуби мощност.

В началните километри на отсечката се повреди окачването, по-късно на копилота Пламен Николов му прилоша от преумора и обезводняване. Следвало е закъсване в коварен феш-феш, а във втората част на етапа се е скъсала задната част на рамата, след като българите са опитали да ускорят темпото, заради изоставането си. За капак, от удар се е огънала предпазната кора на двигателя и това е коствало още 4 часа полеви ремонти.

В крайна сметка Алексиев и Николов се добраха до бивака на рали Дакар 2014 сутринта, но поради многобройните щети, автомобилът няма как да продължи.

За Българската Национална Телевизия Орлин Алексиев заяви: „Тази годна състезанието бе много тежко, особено при нас, защото загубихме ритъм от началото. Не съжалявам, защото участието е опит и етапите бяха различни. Научихме много нови неща. Концепцията ни с охлаждането отново не проработи. Единствено съжалявам за горивото, защото още в първите километри разбрах, че колата не работи както в България. Искам да се върна в Дакар подготвен, все още не мога да кажа дали ще е след година или две“.

Comments are closed.