Outdoor / пътешествия и експедиции

Експедиция По пътя на Желязната завеса с финал у нас

Christian_Roth_Joachim_ Franz_po_patia_naj_jeliaznata_zavesa_eexpedition (2)Преди да стартира, проектът получава гласност на високо политическо равнище. Европейският парламент подкрепи инициативата, защото „историята на Европа ще се върне в съзнанието на хората и в същото време ще стартира диалог за нова устойчива мобилност.”

Неслучайно град Волфсбург, Volkswagen и Волфсбург АГ подкрепят експедицията По пътя на Желязната завеса. Регионът на Волфсбург десетилетия е бил в близост до вътрешногерманската граница и е станал близък свидетел на падането на Желязната завеса.

Волфсбург също така е и домът на най-големия автомобилен производител в Германия и Европа – Volkswagen, който играе водеща роля в развитието на електрическите автомобили. Йоахим Франц от Волфсбург и Кристиан Рот от Брауншвайг са представители именно на този район. На 13 юли, дни преди да пристигнат в България, двамата експедитори организират двудневна инициатива във Волфсбург под мотото „Велосипеди и електрическа мобилност”.

Финалът на инициативата По пътя на Желязната завеса е символичен акт и в още едно отношение, а именно модерната мобилност, каквато я разбира Volkswagen. На 28 юли 2014 г. в България предпремиерно стъпи и новият Volkswagen Golf, фабрично задвижван от природен газ.

Christian_Roth_Joachim_ Franz_po_patia_naj_jeliaznata_zavesa_eexpedition (4)Golf TGI е първият автомобил от семейството на марката, който носи новото функционално обозначение TGI. То обединява в себе си всички нови двигатели на производителя, работещи на природен газ, основно с директно впръскване и на принципа на принудителното пълнене. Новият Golf TGI ще постига забележителни резултати, като например комбиниран разход на природен газ от едва 3,5 кг на 100 км пробег, емисионен клас Евро 6, енергиен клас А+, само 94 гр/км емисии на СО2, до около 400 км пробег само с едно зареждане на природен газ и до около 950 км допълнително на бензин и редица други.

След дебюта на първите фабрично задвижвани на природен газ автомобили от марката в България през 2006 г., Volkswagen е реализирал към момента над 1800 метанови автомобила у нас (от двете звена на марката заедно с лекотоварната секция). Така той се нарежда като водещ доставчик у нас на алтернативно задвижваните автомобили, приоритетни за транспортния бранш и бизнеса като цяло.

Comments are closed.