Outdoor / пътешествия и експедиции

Експедиция По пътя на Желязната завеса с финал у нас

eexpedition ??? Iron Curtain TrailНа 28 юли 2014 г. в България завърши Е-Експедицията По пътя на Желязната завеса. Повод за инициативата е навършването на 25 години от символичното падане на границите, разделящи Източна и Западна Европа. Експедицията е под патронажа на Европейския парламент и се провежда с подкрепата на град Волфсбург (Германия), Volkswagen и Волфсбург АГ. Основните участници са експедиторът Йоахим Франц и специалистът по електрически велосипеди Кристиан Рот, които изминаха над 9000 км с електрически велосипеди по дължината на някогашната Желязна завеса.

Стартът на инициативата е поставен на 27 юни 2014 г. на норвежко-руската граница при град Киркенес, Норвегия. Велосипедистите следваха обособеното от историята трасе и след месец достигнаха до финала на своя тур – турско-българската граница на Черно море. Непосредствено след 31-дневния тур, участниците споделиха интересни факти, свързани с необичайното си преживяване, по време на пресконференция, провела се в шоурума на Порше БГ – Порше София Изток.

Christian_Roth_Joachim_ Franz_po_patia_naj_jeliaznata_zavesa_eexpedition (1)Освен положителни емоции, трасето е поднесло и немалко перипетии пред екипа. Навигацията им неведнъж ги е заблуждавала, но в края на деня винаги са намирали правилната посока. Най-дългият маршрут, изминат от тях за един ден с електрическите велосипеди, е 370 км. След стъпването им на българска земя, първите впечатления на Йоахим Франц и Кристиан Рот са положителни и противно на първоначалната им информация, те били приятно изненадани от българските шофьори и приятелското им отношение на пътя.

Екипът на Е-Експедиция По пътя на желязната завеса бе специално поздравен от Валентин Бендурски – бранд мениджър на Volkswagen леки автомобили за България и Н.Пр. Петер Колб – заместник-посланик на Федерална република Германия в България и ръководител на отдел “Политика и протокол” в посолството. От своя страна експедиторите подариха на домакините колоездачни фланелки, флагчета на експедицията и поздравително писмо от г-н Мартин Шулц, председател на Европейския парламент и г-н Клаус Морс, кмет на град Волсбург.

Christian_Roth_Joachim_ Franz_po_patia_naj_jeliaznata_zavesa_eexpeditionПадането на „Желязната завеса“ бележи началото на една нова, обединена Европа, след като пет десетилетия Изтокът и Западът са били разделени. Отварянето на границите открива нови възможности за т.нар. безгранична мобилност. Заради увеличеното влияние върху околната среда, мобилността води до необходимост от въвеждане на екосъобразни задвижващи системи като електричеството.

Е-Експедицията По пътя на Желязната завеса се подкрепя от държавните и европейски институции, за да представи нов прочит на историческото събитие с цел да привлече вниманието към перспективите на мобилността от бъдещето. Инициативата бе официално отбелязана и от външните министри на Австрия и Унгария.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел споделя, че до 2020 г. 1 млн. превозни средства трябва да са задвижвани от електричество. Електрическата мобилност ще промени начина на мислене за много хора, точно както се случи преди 25 години с падането на Желязната завеса.

продължава на стр. 2

Comments are closed.