Outdoor / пътешествия и експедиции

Експедицията Touareg Cape to Cape с опит за рекорд

touareg_cape_to_cape_1Немският пътешественик Райнер Цетлов започва поредната си авантюра с опит за световен рекорд, наречена Touareg Cape to Cape. Само година и половина след като осъществи рекордното пътешествие Полярна експедиция Amarok: пътят на северния вълк (Amarok Polar Expedition), Цетлов ще тръгне от Нордкап в Норвегия до Иглен нос в Южна Африка, този път с Volkswagen Touareg V6 TDI.

Експедицията Touareg Cape to Cape потегля от Нордкап на 21 септември и ще се опита да измине 17 000 километра за около 10 дни, като ще премине през 19 държави – Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, Турция, Египет , Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Зимбабве и Южна Африка. За да стигне до Африканския континент, екипът ще лети от Адана, Турция до Кайро, Египет. Това ще е поредното скоростно преминаване на германеца по дълго трасе, след като през 2012 година измина разстоянието (23 000 км) от Мелбърн, Австралия до Санкт Петербург, Русия за 17 дни и 11 часа.

touareg_cape_to_cape_3За да се подготви добре за експедицията Touareg Cape to Cape, екипът на Цетлов е направил разузнавателен тур през юни, изминавайки цяла Африка от юг на север, описвайки най-тежките места и въвеждайки данни в GPS системата. В помощ на рекордьора ще са неговите сънародници Мариус Биела и Матиас Прилвиц.

По време на Touareg Cape to Cape, Цетлов и компания ще се състезават срещу хронометъра карайки на смени със спиране само за зареждане на гориво, хапване и тоалетна и, разбира се, на границите на отделните държави. Единствените модификации по експедиционния Volkswagen Touareg V6 са предпазна клетка, допълнителни светлини и два допълнителни дизелови резервоара, позволяващи пробег от около 3000 км. Екипът е избрал за пътешествието гуми Goodyear Wrangler HP за SUV и 4×4 автомобили, които според тях ще са най-подходящи за типа терен на пътешествието (по-голямата част ще е по асфалтирани пътища)…

touareg_cape_to_cape_6Както и при предишните проекти, Touareg Cape to Cape също има благотворителна и социална насока. Средства ще бъдат заделени за детски селища SOS в Замбия и Танзания, както и за организацията „Food & Trees for Africa“. Последната ще засади 600 дървета в околностите на Йоханесбург, Южна Африка, за да балансира отделените СО2 емисии по време на експедицията Touareg Cape to Cape и разузнавателния тур.

Comments are closed.