АВТО 4x4

Ето го електрическият всъдеход Tesla Model X Crossover

Tesla Motors представи Model X днес пред близо 1000 човека, в своя дизайнерски център в Калифорния, САЩ. Концептуалният кросоувър, за който вече писахме, е на фаза предсериен прототип и компанията смята да го лансира на пазара през 2013 г.

Третият модел в гамата на Tesla е построен на базата на седана Model S и използва неговата задвижваща AWD система. Тя е напълно електрическа, като се състои от два електрически двигателя (по един за всеки мост) и литиево-йонни акумулатори, които се предлагат в три различни капацитети –  40, 60 или 85 Квч.

Тъй като Model X е малко по-тежък от Model S, автономията на кросоувъра ще бъде с около 10% по-малка от тази на познатия седан. Това означава, че в зависимост от капацитета на батерията пробега с едно зареждане ще варира между 240 и 440 километра.

Визията на модела отпред изглежда почти аналогична с тази на Model S. Задницата е оформена в типичен SUV-стил и е доста авангардна. Задните врати са тип „чайка“ и се отварят вертикално. Според Tesla този тип врати улесняват значително достъпа до втория и третия ред седалки на 7-местния модел. Освен това, те могат да бъдат отворени напълно, дори на тесни пространства.

В кабината има три реда седалки, които осигуряват комфорт за седем пътника. Помислено е и за техния багаж, тъй като Model X разполага с два багажника. По-големият е на обичайното място – отзад, а втория е позициониран отпред, на мястото, където обикновено се поставя двигателят с вътрешно горене на кросоувърите.

Въпреки че още не са ясни цените на електрическия кросоувър,  по време на представянето шефът на Tesla Motors Inc – Елон Мъск заяви, че инженерите на компанията вече работят върху четвърти модел, който се очаква да стъпи на пазара до две години.

Comments are closed.