АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / премиери

Ето го новият Lexus RX, GX и LX си отиват

2016_lexus_rxИзцяло обновеният Lexus RX 2016 дебютира на автоизложението в Ню Йорк. Средноразмерният SUV на луксозното подразделение на Toyota навлиза в четвъртото си поколение, като е заимствал доста от дизайна на по-малкия NX – решетката между фаровете, LED-светлините, халогените и дневните светлини. Новият Lexus RX адаптира по-скосена линия на покрива, която прави профила уникален като дизайн. Задницата изглежда по-остра и в нея се вписват идеално L-образните стопове с LED технология, а двата накрайника на изпускателната система дават „повече премиум вид“.

В купето, Lexus RX 2016 предлага 12.3-инчов екран за развлекателната система и хед-ъп цветен екран, за които се доплаща. Други екстри са подгряването на предните седалки, панорамният покрив и ел. пакетът. Вторият ред седалки може да бъде прибран в съотношение 60:40 (електрозадвижването е опция, за която отново се доплаща), а третият ред седалки разполага с два 11.6-инчови екрана, монтирани в подглавниците на средните кресла.

Новият Lexus RX 350 ще се предлага с 3.5-литров V6, развиващ 300 к.с., препращани към четирите колела през нова 8-степенна автоматична трансмисия. Lexus ще продава и RX 450h версия, комбинираща същия бензинов агрегат и електромотор. За първи път в историята на RX Lexus ще внедри адаптивно окачване (AVS), което ще адаптира амортисьорите според пътните условия и темпото на шофиране за оптимален комфорт. От премиум марката на Toyota казват, че системата ще сведе до минимум накланянето на купето при завой.

Опционалния F Sport пакет ще добавя по-агресивни брони, графитени 20-инчови джанти и F Sport инструментално табло с TFT-екран, спортен волан от перфорирана кожа и разли емблеми. Lexus RX F Sport ще разполага с активни стабилизиращи щанги, които „ще държат купето напълно водоравно в бързите завои“. Моделът разполага и с AVS Sport + режим освен с регулярните Eco, Normal и Sport. Продажбите би трябвало да започнат в края на годината.

Междувременно, вицепрезидентът на компанията Марк Темплин сподели, че Lexus би могъл да се откаже от предлаганите на североамериканския пазар всъдеходи GX и LX. Това се налага от новите екологични стандарти, които вече пробиват и в САЩ. Все още няма яснота дали конструираните на рама модели ще имат своите наследници, но се очаква първо Lexus GX да бъде заменен от нов 7-местен кросоувър, който вероятно ще се казва Lexus TX.

Comments are closed.