MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Европейско и републиканско по мотокрос в Троян уикенда

motokros_troyan_gp_2015_dimitur_grozdanov_65ccТози уикенд (2 и 3 май) мотополигонът в Троян ще бъде домакин на втория кръг  от Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и втори кръг на републиканския шампионат в класовете МХ1, МХ2 и МХ за 2015 г.

Прогнозите за времето и потвърдилите своето участие клубове и състезатели предричат интересна и оспорвана битка на мотополигон „Троян“, който не един или два пъти се е оказвал сериозно изпитание за пилотите, които по-бавно превключват стила си на каране от сухо към кално и обратно.

Европейски шампионат

При най-малките състезатели от клас ЕМХ65 на Европейския шампионат по мотокрос, борбата се очертава изключително атрактивна, тъй като участие са потвърдили Адам Ковач (КТМ, Унгария) – лидер в класирането след първия кръг, Кристиян Иванов (КТМ, България), втора позиция, Антиониос Сагмалис (КТМ, Гърция), Игор Чухарчук (КТМ, Молдова). Като добавим към тях и другите български момчета като Димитър Грозданов (КТМ) и Християн Даков (КТМ), подиумът в неделния ден е с крайно неясна конфигурация както обикновено.

Подобна е и ситуацията в клас ЕМХ85 на Европейския шампионат по мотокрос, където на родна земя нашите състезатели ще се опитат да се преборят с хърватина Никола Хранич (Husqvarna), който показа завидни качества и издръжливост по време на първия кръг от първенството в Гърция. Тук обаче за победа се е настроил българският фаворит Жулиян Георгиев (KTM), който освен чуждестранна, ще срещне и родна конкуренция в лицето на Алекс Димитров (КТМ), Виктор Касабов (КТМ), Димитър Петров (КТМ), Вили Василев (КТМ), Ерай Хасан (КТМ) и Николай Малинов (Кавазаки), Допълнителна интрига при 85-кубиковите ще внесе и Николай Тимуш (КТМ) от Молдова, който също ще атакува първото място.

В първия кръг от европейския шампионат в Гърция, Жулиян срещна много проблеми с мотора, но след направените промени, спечели първото място в кръга от ИЕШ в Бурса, Турция миналата седмица и сега е решил да вземе и двата манша в Троян.

“В Гърция имахме много проблеми с веригата и съединителя, но ги отстранихме.  Също сменихме цилиндъра и маслото на предницата и двигателя. Надявам се всичко в Троян да мине добре и да се класирам първи.” – каза Жулиян преди старта.

Тодор Тотев срещу Николай Йовчев и Теодор Кабакчиев в МХ1 на републиканския мотокрос шампионат
motokros_troyan_gp_2015_1Не по-малко интересна ще бъде борбата в класовете на националния шампионат по мотокрос, където Майкъл Иванов (Husqvarna, Троян Мотоспорт 01) се завръща на домашното си трасе след триседмично участие в световния шампионат в клас МХ2. На старта в тази категория ще застанат 28 пилоти, като с шансове за атака на челната тройка са Валентин Роглев (КТМ, Панчо Рейсинг Тийм), Любомир Васев (Ямаха, МХ Шулц), Георги Георгиев (Сузуки, Текстил рейсинг), Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторспорт), Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево) и др.

В клас МХ1 (450сс) този път предимство ще имат Тодор Тотев (Хонда, Литекс Ловеч Моторспорт) и Калоян Илиев (КТМ, МСК Калабак 1969), които прекарват значително време в тренировки на мотополигона в Троян, но статистиката показва, че Николай Йовчев (Honda, Несебър Мото) е записал три пълни победи през последните две години. Денислав Ангелов (КТМ, МСК Бяла Рейсинг) има едно подиумно класиранена мотокрос  в Троян и все още не се е качвал на върха на стълбичката в предверието на Стара Планина, но мотокросът е крайно непредвидима дисциплина и в неделя ще разберем крайното подреждане в клас МХ1.

Ние пък научихме, че топ 3 при 450 сс мотоциклети ще се опита да атакува и победителят в Ендуро Кърнаре – 17-годишният талант Теодор Кабакчиев (KTM).

В „силовия“ клас МХ, лидерът в класирането Мартин Тодоров (Yamaha, МСК Калабак 1969) отбеляза победа в първия кръг на шампионата по мотокрос в Поморие, но за негова радост, пороят на мотополигон „Порой“, сериозно бе повлякъл миналогодишния шампион Юлиян Райчев (Kawasaki, Панчо Рейсинг тийм) и лидера в групата „над 40“ Веселин Малинов (Kawasaki, Панчо рейсинг тийм) и двамата не успяха да се „разгърнат“ в пълната си мощ. В поморийските кални бални, най-последователен бе Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг тийм) който допусна минимален брой грешки при изпълнението на „съчетанието“ си и се позиционира на седем точки от лидера Тодоров и с две точки пред считания за най-издръжлив състезател на кал – Захари Томов (Honda, МХ Шулц). Но и тук, специфичните особености на троянския регион могат да въздействат силно на крайното класиране в групата.

Официалното откриване на състезанието по мотокрос както обикновено ще бъде от 10:30 часа на мотополигон Троян, а стартовете започват в 11:00 на неделния ден. За по-нетърпеливите, програмата на състезанието предлага тренировки, квалификации и три манша (ЕМХ65, ЕМХ85 и МХ) в съботния ден. Троян Ви очаква!

Comments are closed.