АВТО 4x4 / Интересно

Goodyear с 10 съвета за безопасно офроуд шофиране

goodyear_offroad_tipsСпециалистите на Goodyear анализираха пазара на SUV/4×4 автомобили, който се очаква да достигне няколко милиона до 2014 година. Все по-голям брой шофьори ще искат да изпробват възможностите на превозните си средства при офроуд условия. Имайки предвид, че голяма част от водачите имат малко или никакъв опит в офроуд шофирането, рискът от повреди и аварии е доста висок.

За да намали опасността от грешки, Goodyear състави следния списък със съвети за офроуд шофиране на SUV/4×4:
1. Не подценявайте и не надценявайте възможностите на вашия SUV/4×4. Прочетете упътването и потърсете съвети относно офроуд възможностите на вашия автомобил;
2. Не всички SUV/4×4 автомобили са оборудвани за каране по тежки офроуд  терени и това означава, че много от тези автомобили може да не са фабрично оборудвани с подходящите за целта гуми.
3. Офроуд  шофирането често е доста бавно. Не се поддавайте на импулса да давате рязко газ при офроуд шофиране. Вместо това, плавно натискайте газта, докато не задвижите автомобила. По този начин ще намалите риска от затъване и боксуване.
4. Както при всяка кола при движение в много кални условия, превключването на предавка, по-ниска от подходящата за терена може да Ви осигури по-добър контрол, благодарение на по-плавното и по-равномерно пренасяне на мощността към гумите.
5. Избягвайте да натискате спирачки при движение по хлъзгав, кален или снежен терен. Внезапното блокиране на колелата  може да причини засядане или пързаляне.
6. Никога не подценявайте препятствията – дори видимо малките препятствия могат да се превърнат в причина за засядането и на най-добрите офроуд автомобили. Помнете, че не всички автомобили предлагат еднакво ниво на проходимост. Проучете терена преди да карате по него. Ако ви се случи да заседнете заради камъни или дънери, най-добре спокойно огледайте и анализирайте ситуацията. Това ще намали риска от повреждане на автомобила.
7. Пресичайте малки дерета, канавки или трупи под ъгъл, за да могат 3 от гумите да спомогнат преминаването на четвъртата.
8. Проверявайте протектора на гумите си редовно. Запушването с кал намалява сцеплението на гумата.
9. При изкачване на стръмен склон дръжте колата изправена, така че и четирите гуми да сочат напред, което ще ви даде максимална мощност и сцепление.
10. Преди да шофирате по обикновена пътна настилка след офроуд трасе трябва да се уверите, че гумите на автомобила не са кални и са с подходящото налягане. Преди да продължите проверете гумите за възможни щети, причинени от инциденти.

Вие какво смятате за съветите на Goodyear? Споделете!

Comments are closed.