Рали Дакар / Рали Новини

Готов е „план Б“ за рали Дакар 2016

dakar_2016_new_routeСлед оттеглянето на Чили от домакинство на рали Дакар 2016, организаторите на пустинния мегамаратон трябваше да действат бързо, изправени пред новите условия. В крайна сметка, обаче, алтернатива за трета държава – домакин така и не се намери и надпреварата ще се проведе само на територията на Аржентина и Боливия.

Маршрутът на рали Дакар 2016 вече е доста променен, съобразно новите условия. Макар датите, броят на етапите и състезателните километри да остава относително непроменен, релефът и теренът ще са доста различни. Така, за сметка на по-малко пясък и дюни, в първите три дни участниците ще се сблъскат с технични отсечки, преди да достигнат Сан Салвадор де Хухуй след старта в Буенос Айрес. После, според нова идея за маршрута, ще се влезе в Боливия, където е предвидена маратонска отсечка за всички класове. След един етап около Уюни, ралито отново ще се върне в Аржентина, за почивен ден в Салта на 10 януари и последните отсечки, преди финала в Росарио.

Според спортния директор на рали Дакар 2016 Марк Кома, който наскоро провери трасетата в заключителната част, идеята за издръжливост и дълги отсечки си остава, а мотоциклети и ATV ще се сблъскат с втори маратонски
етап без асистенция. Според Кома, именно последните етапи ще решат класирането.

Програма рали Дакар 2016
31.12.2015 и 1 януари 2016 Административен и технически преглед
2 януари стартова церемония в Буенос Айрес
3 януари Буенос Айрес – Вила Карлос Паз
4 януари Вила Карлос Паз – Термас де Рио Хондо
5 януари Термас де Рио Хондо – Сан Хуан де Хухуй
6 януари Сан Салвадор де Хухуй – Сан Хуан де Хухуй
7 януари Сан Салвадор де Хухуй – Уюни
8 януари Уюни – Уюни
9 януари Уюни – Салта
10 януари почивен ден в Салта
11 януари Салта – Белен
12 януари Белен – Белен
13 януари Белен – Ла Риоха
14 януари Ла Риоха – Сан Хуан
15 януари Сан Хуан – Вила Карлос Паз
16 януари Вила Карлос Паз – Росарио

Comments are closed.