test drive / АВТО 4x4 / СТАТИИ

Градски номад: тест Volvo V40 Cross Country T5 AWD

test_volvo_v40_cross_country (1)Volvo V40 Cross Countryс AWD задвижване се предлага с избор от два бензинови турбомотора – Т4 със 180 к.с. и Т5 с 254. Ние попаднахме на 5-цилиндрови бензинов турбодвигател. За наша радост! Агрегатът с обем 2497 куб.см разполага с приличните 254 к.с. добивани при 5400 об/мин. Благодарение на турбокомпресора максималният въртящ момент от 360 Нм е наличен в широкия диапазон от 1800-4200 об/мин, като имате и още 40 пикови нютона при т.нар. овърбууст. Тягата се предава на четирите колела чрез 6-степенна автоматична скоростна кутия със спортен режим и възможност за ръчна смяна на предавките. С тази комбинация, ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,4 секунди, а максималната скорост е 210 км/ч. По каталог, комбинираният разход на този агрегат е 8,3 л/100 км, но малко по-дивашко каране значително го надхвърля. В унисон с новите еконорми, агрегатът е със старт/стоп система.
test_volvo_v40_cross_country (3)Задвижването AWD е чрез система с Haldex съединител, която прехвърля до 50% от тягата към задния мост за части от секундата, стига да усети и най-малката липса на сцепление. В добавка имате и асистент за подпомагане по потегляне и спускане на наклон.
Като динамика компактният кросоувър ни допадна изключително много. Ускорение, залепващо те за седалката, стабилност в завои и при резки маневри, „точен” и отзивчив волан. За сметка на това, обаче, возията на хечбека е адски твърда. Големите нископрофилни гуми обират всяка минимална неравност на пътя, а ако излезете на „черно” може да се простите с някой от бъбреците си. И като заговорихме за черни пътища, трябва да отбележим, че за разлика от XC70, Volvo V40 Cross Country не е точно моделът с който да си играете по тях. По-скоро имате на разположение модерен градски кросоувър, чиито плюсове се изразяват в прекрасно поведение при лоши пътни условия, в смисъл мокър и заснежен асфалт, например.
test_volvo_v40_cross_country (5)В серийното оборудване на модела влизат доста системи за сигурност и глезотии като ESP, система за автоматично спиране, 8 въздушни възглавници, двузонов климатроник, аудиосистема от висок клас, лети джанти и др. Освен това Volvo V40 Cross Country има въздушна възглавница за защита на пешеходеца при евентуален сблъсък. Със скорост до 50 км/ч автомобилът напълно предотвратява подобни контакти благодарение на системата за автоматично спиране при внезапна поява на човек пред автомобила. За новия модел се предлагат и системата за контрол на лентата на движение, системата за разпознаване на пътните знаци, системата за автоматично паркиране и т.н.
Цената на Volvo V40 Cross Country T5 AWD започва от 66 010 лева.

Comments are closed.