MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Хасково приема 4-ти кръг на РШ по мотокрос

motokros_haskovo_2015Този уикенд (23-24 май) на мотополигона в Хасково ще се проведе четвъртият кръг на републиканския шампионат по мотокрос в класовете МХ65, МХ85, МХ1, МХ2 и МХ. Организатори са Българската федерация по мотоциклетизъм и Община Хасково. Благодарение на отличната видимост към трасето, публиката за пореден път ще има възможност да наблюдава атрактивни състезания във всички категории.

За разлика от миналата година, когато градът бе буквално под вода, а пистата изключително кална, този път прогнозата предвижда горещи температури и слънчево време. От друга страна, това е най-дългото трасе в България – 1820 м, което е предпоставка за високи скорости и зрелищни битки до финала.

До момента, от началото на републиканския шампионат по мотокрос изминаха три кръга, като победите в най-малкия клас МХ65 грабнаха трима различни състезатели: в Поморие това бе Кристиан Иванов (КТМ, „Тексим Моторспорт“), в Троян – Игор Чухарчук (КТМ, Молдова), а в Сливен миналата седмица победител стана Адам Ковач (КТМ, Унгария). Лидер във временното класиране обаче е младата надежда на МХ „Рейсинг Симитли“ – Димитър Грозданов (КТМ) с 99 т., като на само 1 точка след него е Кристиан Иванов. В Сливен Грозданов участва с контузия на ръката и пропусна да се качи на подиума, но към момента основен негов конкурент се явява Християн Даков (КТМ, „Левски МХ Груп“), който заема 4-тата позиция с 83 точки, следван от гръка Сагмалис със 74 т.

motokros_haskovo_2015 (1)След пълната си победа в двата манша в Сливен, Алекс Димитров (КТМ, „Мото Спорт Варна“) води класирането на клас МХ85 с актив от 138 т. На 4 точки след него се намира Жулиан Георгиев (КТМ, „Моторейсинг Варна“), а трети – с 95 т. е Николай Малинов (Кавазаки, „Панчо Рейсинг Тийм“).
Изключително интересни се очертава да бъдат и в Хасково мотокрос състезанията в клас МХ2, където шанс за победа имат поне 5 равностойни състезатели. Надпреварата този уикенд пропуска звездата на Троян Майкъл Иванов, който ще вземе участие в поредния кръг от световния шампионат по мотокрос в Англия. Двоен успех през изминалите две състезания пък имаше Любомир Васев (Ямаха, МХ “Шулц”), който води със 120 т. На второто място в момента се намира Хакан Хълми (КТМ, МСК „Севлиево“) – със 114 т., а челната тройка допълва Кристиян Ангелов (Ямаха, „НСА Моторспорт“) – 110 т.

В клас МХ1 Николай Йовчев (Несебър Мото, Honda) отбеляза хеттрик в трите състезания до момента и с актив от 150 т. убедително води класирането пред Тодор Тотев (Honda, Литекс Ловеч Моторспорт, 132т.). Хасково обаче не е едно най-любимите трасета на Николай, така че има вероятност Тодор да се възползва от тази негова слабост. Трети за момента е Калоян Илиев (МСК „Калабак“ 1969) –  със 118 т., следван от Денислав Ангелов (КТМ, МСК „Бяла Рейсинг“, 108т.). В борбата за челната тройка спокойно може да се намеси и дебютантът в клас МХ1 Георги Георгиев (Сузуки, „Текстил рейсинг“), който се намира на пета позиция.

Изключителен интерес от страна на състезатели и зрители има и към състезанията в клас МХ, където подобно на Ники Йовчев в МХ1, Мартин Тодоров (Yamha, МСК “Калабак 1969”) също може да се похвали с три от три победи и 147 т. Втора позиция засега заема Веселин Малинов (Kawasaki, „Панчо рейсинг тийм“, 116т.), следван от Васил Стоянов (Kawasaki, “Велман Моторспорт”) – 99т. и Атанас Петров (КТМ, АИТ “Рейсинг Тийм”) – 90 т.

Официалното откриване на Гран при на Хасково по мотокрос е в неделя от 10:00 часа. Състезателният уикенд обаче ще започне още от събота със свободните тренировки и квалификационните маншове.

Comments are closed.