АВТО 4x4 / тунинг

Hendrick Commando е правнукът на военния Jeep Willys

hendrick_Commando_jeepHendrick Commando е военна версия на Jeep Wrangler, конструирана от американската компания Hendrick Dynamics в Северна Каролина, САЩ. Идеята е била да се създаде ултралека военна машина, базирана на сериен цивилен модел с редица модификации, които да покрият стандартите и изискванията на американската и други армии. Плюс, разбира се, възможно най-ниски допълнителни разходи.

hendrick_Commando_jeep (17)От създаването на модификацията, до конструирането на първите машини Hendrick Commando са минали само 9 месеца, включително терстовете за сигурност, разработката на различни системи, които да могат да се побират във всъдеходите според мисиите, както и сертифицирането за транспортиране със самолети и хеликоптери. Първите бройки са изпитани в реални бойни условия, като са получени доста позитивни отзиви. Ако желаете да си закупите таква машина, за съжаление няма шанс това да стане, тъй като бойните джипки се продават само на правителствени агенции и корпоративни клиенти.

Hendrick Commando, според модификацията си, се конструира на базата както на късия, така и на дългия Wrangler. За задвижването се грижи 2,8-литровият турбодизелов двигател, доработен да използва освен стандартно дизелово гориво, така и военния керосин JP-8. благодарение на допълнителните си резервоари, всъдеходът има пробег с едно зареждане от над 1500 км в оф-роуд условия или възможност за непрекъсната работа на двигателя от 72 часа.

hendrick_Commando_jeep (11)Рамата на серийния Wrangler е доста усилена, за да може Hendrick Commando да отговаря на военните стандарти за пускане от хеликоптер и да се увеличи товароносимостта му до над 1 тон. Използвани са специално усилено окачване, масивни стоманени брони и здрава предпазна клетка (ролкейдж). В интериора виждаме някои прилики с цивилния Wrangler, но те са малко – седалките, сваляемите прозорци, покрив и врати. Но електрониката и контролния панел са изцяло преработени, за да могат да се контролират различните военни техники, монтирани на Hendrick Commando, като дори има възможността от един всъдеход да се управлява безпилотно втори, ако трябва да отиде на някое доста напечено място.

Hendrick Commando се предлага в три базови модификации: Commando 2 е на късата база на Wrangler и е двуместна машина с товарен отсек и е предназначена за най-тежките терени. Hendrick Commando 4 може да се разработи в две конфигурации, според типа мисии, за които се изпозлва – с 4 места и по-малък товарен отсек или две седалки и голямо карго отделение. Hendrick Commando S е пълнофункционален боен пикап с голям леген и теоретична възможност за монтаж на всякакво армейско оборудване и въоръжение.

Comments are closed.