Рали Дакар / Рали Новини

HINO Trucks отбелязват четвърт век в рали Дакар

hino_team_sugawara_dakar_2015-1Hino Team Sugawara се надява да постигне седмата си поредна победа в класа на камионите с обем на двигателя под 10 литра и възможно най-висока позиция в генералното класиране на рали Дакар 2015. Успехът ще е особено важен за отбора, тъй като японския тежкотоварен производител Hino обелязва своята 25-та годишнина от влизането си в рали Дакар. Първото участие на японски камион е в Африка, през 1991 г. Машините Hino са финиширали успешно във всички 23 ралита, в които са участвали (не броим изданието през 2008 г., което бе отменено поради терористична заплаха).

Hino Motors се кооперира с Hino Team Sugawara за участие с два 4х4 камиона Hino 500. Основната идея на екипа е да продължат да подобряват личните си рекорди. Team Sugawara успяха да развият 9-литровия A09C агрегат, с който ще участват камионите. Последната версия на мотора развива 630 к.с. и 2255 Nm въртящ момент. И двата камиона са с подобрения по окачването
Машините не само са изцяло произведени в Япония, но и всички 18 души от екипа са японци. Този факт прави Hino Team единственият национален отбор на „Дакар“. В подбора на хора влизат 4-ма техника, избрани от различни Hino дилърства в Япония, както и по един от Hinno Vehicle Planning и Production Engineering Division.

hino_team_sugawara_dakar_2015-2Директор на Hino Team Sugawara и пилот на единия камион  е 74-годишният Йошимаса Сугавара. До него в камиона ще седят двама навигатори – 13-кратния участник в рали Дакар Кацума Хумара и журналистката Йоко Вакабяши.

Йошимаса е участвал в рали Дакар повече от когото и да е било друг. Кариерата си започва през 1983 г. на 41-годишна възраст. Тогава пилотира мотоциклет. След това 7 години участва с автомобил, а през 1992 г. се качва на камион. И досега не е пропускал нито едно състезание! По време на кариерата си зад волана на камион най-доброто му постижение са 6-те втори места в генералното класиране при камионите и 6 титли в класа на „малолитражните“ камиони.

Синът му Терухито вече също е „Дакар“ ветеран. Той ще пилотира втория камион Hino. който е по-малък и по-лек. Освен това Терухито ще е само с един навигатор – Хироуки Сугира. Терухито е участвал на ралито 16-пъти и 13-пъти е финиширал в топ 10, като през 2001 г. бе втори.

Comments are closed.