АВТО 4x4 / концепции

Хванаха Bentley Bentayga в почти готов вид

bentley_bentayga_preseriesАвтомобилни папараци изловиха високопроходимия Bentley Bentayga почти без камуфлаж по време на тестове. Първият SUV на луксозната британска марка под контрола на Volkswagen се тества усилено, като се очаква да е на пазара догодина. За високопроходимия модел, също както и при Rolls-Royce, се спекулираше от доста време, но след като бе представен като концепция през 2012 година, а още миналото лято проектът бе потвърден официално, в края на 2014 година получи и официалното си име.

bentley_bentayga_preseries (1)Предсерийният екземпляр на Bentley Bentayga бе издебнат по време на пътни тестове в Северна Европа и в сравнение с по-старите „мулето“ е с доста по-малко камуфлаж по каросерията. И пак в сравнение с тях, кросоувърът вече изглежда доста „по-логично“ и в стила на останалите модели на марката. Всички светлини са покрити с прозрачна пластмаса, под която, обаче, лесно могат да се видят истинските контури – четирите кръга отпред и класическите за Bentley отзад.

bentley_bentayga_preseries (3)Що се отнася до проходимост, трябва да си признаем, че Bentley Bentayga би видял приключения извън пътя само в ръцете на някой много скучаещ милионер. От компанията наблягат на това, че моделът ще набляга на лукс и комфорт. Но все пак виждаме сравнително къси надвеси и повишен клирънс, които поне ще придадат желания SUV облик.

Името Bentayga има доста интересен произход. от една страна това е суровата тайга, с което ни се намеква за това, че моделът е по-корав от конвенционалните си събратя. Bent в началото пък е от името на компанията производител. а Конкретното Bentayga пък е заимствано от скалите Roque Bentayga на испанския остров Гран Канария.

bentley_bentayga_preseries (2)Bentley Bentayga ще се конструира на платформата MLB на Volkswagen на която е и второто поколение Audi Q7. Що се отнася до двигателната гама, нищо не е официално, но се очаква това да е първият модел на Bentley с дизелов двигател (V8 по-конкретно). Освен него, може би ще видим под капака 4-литров V8 бензин и 6-литров W12, при това с две турбини и над 630 к.с. На по-късен етап ще се появи и хибридна модификация.

Освен Bentley Bentayga, до края на настоящото десетилетие може би ще видим още един модел с висока проходимост на марката, който ще е с по-малки габарити. Според запознати се мисли върху два варианта – съвсем ново начинание или купе вариант на Bentayga, подобно на BMW X6, който е дериват на Х5.

Comments are closed.