Рали Дакар / Рали Новини

Илгизар Мардеев от Kamaz Master загина при инцидент

ilgizar_mardeev_kamaz_master_diedБившият заводски пилот на Kamaz Master и многократен участник в рали „Дакар“ Илгизар Мардеев е починал след нелеп инцидент този уикенд. По непотвърдена информация, ветеранът на Камаз е загинал след тежко падане с ATV четириколка.

Илгизар Мардеев е част от „златното поколение“ на Kamaz Master в пустинните маратони, заедно с Владимир Чагин и Фирдаус Кабиров. Кариерата на Мардеев започва през 1975 година като фрезист в техническия департамент на „Камаз“. След отбиване на военната си служба започва работа в цеха за сглобяване на двигатели на камионите, където израства до тестови инженер.

През 1992 година Илгизар Мардеев става част от спортния екип на Kamaz Master като водач на асистентски камион. През 1997 участва като навигатор в няколко състезания, а малко по-късно вече е пилот на състезателен камион.

Etapa Nazca ArequipaДебютът на Мардеев в рали „Дакар“ е през 2001 гoдина. Тогава пилотът на Kamaz Master записва 5 етапни победи, но отпада след 14 етап. Година по-късно, отново с 5 етапни победи, Мардеев завършва на трето място, а най-големият му упсех е през 2007 година, когато след отпадането на Владимир Чагин донася среброто на Kamaz Master.

Мардеев става част и от южноамериканската история на рали „Дакар“ като кара от 2009 до 2013 година. Оттегля се като пилот, но продължава работата си в екипа на Kamaz Master подобно на Чагин и Кабиров.

Илгизар е баща на настоящия заводски пилот на Kamaz Master Айрат Мардеев, който се оказва не по-малко талантлив от баща си. Двамата се състезават заедно две поредни години (2012 и 2013) преди Мардеев – старши да се оттегли. През 2005 година Илгизар Мардеев по чудо оцелява след зверска катастрофа.

Comments are closed.