Международни / Рали Новини

Испанската надпревара Baja Aragon празнува 30 години с много участници

baja_aragon_2013От днес до неделя ще се проведе юбилейното 30-то издание на Baja Aragon, позната в рали-рейд средите като Баха Испания. Състезанието от дълги години се е утвърдило като едно от най-добрите в Европа и е неизменна част от Световния календар на FIA и FIM за крос-кънтри шампионата.

Baja Aragon 2013 ще предложи близо 1000 километрово трасе, по-голямата част от което ще бъде от специални етапи. Отсечките в испанската провинция Теруел ще предложат бързи черни пътища, комбинирани с остри завои и голяма денивелация.

За юбилейното издание на испанската баха стартовият списък включва 74 автомобила, 48 мотоциклета и ATV и 9 камиона, като тук ще бъдат някои от най-добрите пилоти в света, сред които победителите от последната година Стефан Петерханзел (Mini X-Raid) и Хоан Бареда, който от тази година кара Honda.

Освен Петерханзел, в Baja Aragon 2013 ще видим още цели 5 машини на X-Raid, пилотирани от Нани Рома, Кшищоф Холовчиц, Орландо Теранова и още двама частни състезатели. Срещу тях ще се изправят 4-кратният победител от испанската надпревара и пресен шампион от Silk Way Rally Жан-Луи Шлесер и камара именити пилоти като Мирослав Заплетал, Нуцио Кофаро, Бернард Тен Бринке, Ерик ван Луун,

И още нещо интересно – в надпреварата ще видим жените на Стефан Петерханзел и Нани Рома – Андреа Майер и Роса Ромеро, които ще се състезават с мотоциклети. Майер е доста опитна в рали-рейда, като навремето бе заводски пилот на Mitsubishi в „Дакар”. И като сме на мотоциклетите, освен двете дами, конкуренция на претендента Бареда ще има от страна на Жорди Виладомс, Хосе Мануел Пелицие, Алесандро Росо и др.

За финал, в тазгодишната Baja Aragon участие ще вземе и един от най-добрите мотоциклетисти от близкото минало Исидре Естеве, който след жесток инцидент остана инвалид и сега кара специално подготвен автомобил. При камионите, битката се очертава между Йо Адуа и нежната владетелка на големи машини Елизабет Жакинто.
Очаквайте още информация!

Comments are closed.