Outdoor / екстремни спортове

Кирил Николов – Дизела разби рекорда „Ком – Емине“

disl_record_2015_1Легендарният маршрут, който миналата година предизвика най-добрия ни планински бегач и ориентировач – Кирил Николов – Дизела, тази година бе преминат от него за рекордното време от 4 дни, 13 часа и 05 минути. След първия неуспешен опит през 2014г., сега Кирил се справи повече от блестящо. Още повече, че преди по-малко от месец 30-годишното постижение падна, след като Божидар Антонов подобри близо 30-годишния рекорд на Любомир Палакарчев. Антонов постигна резултат от 5 дни, 10 часа и 10 минути, с което би рекорда на Палакарчев с 3:50 часа. А Кирил Николов – Дизела направо разби това постижение с невероятните 109 часа.

Стартът бе даден в 04:20 в Понеделник сутринта на 24.08. и 600 км по-късно, в събота, на 28.08.2015г. той достигна нос Емине. Основните почивки за сън бяха на х. Кашана, х.Тъжа и х. Чумерна, а последните 24 часа, Кирил спираше само за кратко на подкрепителни пунктове по трасето. Заедно с него се движеше и снимачен екип от оператори и фотографи, които запечатаха моментите от историческото бягане. Кадрите се планира да бъдат превърнати във филм, който да продължи историята от миналогодишната лента – “Kom-Emine: Reach your Limits”.

disl_record_2015_2Важна подкрепа за постижението на Кирил оказаха пейсърите, които на различните етапи от трасето бягаха с него. Атанас Кателиев, Цветомир Младенов, Венцислав Трифонов бяха основните трима пейсъри, а още седем момчета идваха на различни места по трасето. На нос Емине Кирил Николов – Дизела бе посрещнат от много фенове, бегачи, ориентировачи и приятели. След като рекордът бе официално записан, Кирил бе подложен на допинг тест от Комисията по допинг контрол.

След финала на бягането, Кирил Николов сподели: „Първо искам да благодаря на екипа, защото без тях нямаше да мога да постигна това време. Също така искам да благодаря на спонсорите за подкрепата. Този път нещата се случиха по начина, по който ги бяхме планували миналата година и всичко мина успешно.“

Организаторът на събитието Димитров Димитров каза: „Кирил направи изключително бягане, но също така и много честно такова. Трасето беше преминато с максималното възможно спазване на настоящия маршрут от Ком до Емине, а спането беше организирано на хижи. Кирил бягаше винаги със собствената си раница и беше подкрепян най-често от един пейсър. Той не употреби никакви енергийни храни и напитки и разчиташе на конвенционална храна. Темпото му беше наистина на ръба на възможностите, като за времето на опита, той спа само 16 часа и 35 минути. Надяваме се с това предизвикателство да сме поставили стандарт за следващи опити за рекорд по трасето и да сме развълнували любителите на планините в България. Все пак аз не вярвам, че такъв рекорд ще се случи в близко бъдеще“.

Comments are closed.