MOTO & ATV / Мотокрос Новини

KTM ще придобие и Gas Gas?

ktm_to_buy_gas_gasПоследните слухове в мотоциклетната индустрия твърдят, че от KTM проявяват сериозен интерес да закупи Gas Gas. Испанският мотоциклетен производител Gas Gas е в доста затруднена финансова ситуация в последно време. В началото на месеца испанците са спрели производството на нови машини, като близо 500 работника са в отпуск, а шефът на фирмата Ярив Гилат упорито търси начин, за да реши проблемите с липса на ликвидни средства.

Освен, че е стопирана производствената линия за мотоциклети и части, временно е затворен дори и развойният център на Gas Gas. Компанията спешно трябва да намери близо 24 милиона евро, за да оцелее и в момента единственият вариант е стратегически инвеститор.

Тук слуховете упорито намесват КТМ, които имат сериозен интерес да придобият Gas Gas. Така, испанската марка ще бъде третата след Husaberg и Husqvarna, която ще мине под „австрийския чадър“. Макар много хора да се недоволни, че реално КТМ „уби“ Husqvarna, за да прекрати канибализирането на останалите продукти, „хъскитата“ имаха много успешна 2014 година. След масивни инвестиции и разумно позициониране, ребрандираната гама е продала с 50% повече мотоциклети, отколкото в последната година под крилото на BMW – 2012.

В опит да оптимизират разходите си и да са по-гъвкави и ефективни, от Gas Gas дори направиха кооперация с друг испански производител – Ossa, но това явно не бе достатъчно. Ако от КТМ се включат в играта, облаците над Gas Gas може би ще се разсеят. Испанците могат единствено да спечелят от такава сделка – нови технологии, нови дилърски центрове и нови пазари.

Очакваме официална информация по въпроса…

Comments are closed.