АВТО 4x4 / Интересно

Лада Нива стана на 35 години!

Вчера се навършиха 35 години от раждането на легендарния всъдеход Лада Нива. Някак си замаяни от постоянно излизащите нови модели, щяхме да забравим един от най-непретенциозните, евтини и същевременно много способни автомобили 4х4.

На 5 април 1977 година, Волжският автомобилен завод произвежда първия сериен ВАЗ 2121, популярен като Лада Нива. Оттогава са произведени милиони бройки, продадени в целия свят. Руският всъдеход е намерил пазар в 110 страни, а 70% от произведените автомобили са били за експорт.

Лада Нива се доказва като работен кон, автомобил за забавление в природата и дори като спортист. Различни модификации на всъдехода са участвали успешно в рали “Париж – Дакар’, “Фараони”, “Атлас” и др. Лада Нива е работила в екстремните условия на Антарктида, стигала е до Северния полюс и се е изкачвала до над 5000 м в Хималаите.

От 2005 година насам, Ладан нива вече се казва Lada 4×4, а от 2009 година е последният фейслифт на модела. Освен познатата триврата версия на джипа, на платформата му са разработени десетки модификации като пикап, реанимобил и др.

Лада Нива определено е оставила трайна следа в света на оф-роуда и е в сърцата на милиони фенове. Честит юбилей Лада Нива, макар и на патерици!

Comments are closed.