АВТО 4x4 / ИСТОРИЯ

Легендарният Range Rover навърши 45 години

45_years_range_rover (1)Култовият британски всъдеход Range Rover отнеляза своята 45-та годишнина. Моделът, който сега е синоним на комбинация от лукс и проходимост, започва живота си през 1970 година като утилитарен двуврат SUV, задвижван от V8 бензинов агрегат и с доста постно оборудване. Range Rover е първият победител в легендарното рали „Париж – Дакар“, както и първият SUV с ABS, електронен тракшън контрол и електронно въздушно окачване.

Второто поколение на Range Rover се появява през 1994 година с избур между 2,5-литров дизелов двигател и 3,9 и 4,6-литрови бензинови агрегати, като става по-луксозен от предшественика си. Третият Range Rover се появява на пазара през 2001 година, като е по-голям и значително по-луксозен от дотогавашния модел. Тук за първи път се появяват и версиите със Supercharged двигател (през 2005 г.).

45_years_range_rover (8)Настоящото четвърто поколение на Range Rover се появи на пазара през 2012 година и бе представен като „първия изцяло алуминиев SUV“ на пазара. Появи се и версия с удължена колесна база, както и свръхлуксозни модификации. От 10 години насам Range Rover стана родоначалник на цялао семйство машини, включващи Range Rover Sport и компактния Evoque.

Повече за историята на легендарния модел може да прочетете в брой 125 на списание OFF-road.BG.

Comments are closed.