Интересно

Магнетното запалително устройство стана на 125 години

Първите си стъпки към славата на водещ доставчик на автомобилно оборудване Bosch прави през далечната 1897 г. През тази година 25-годишният тогава електротехник и специалист по фина механика Роберт Бош създава нов продукт по поръчка на клиент. Магнетното запалително устройство за стационарен мотор е иновация, която по-късно ще изиграе основополагаща роля в автомобилостроенето. Изобретателят изобщо не е предполагал, че творението му ще бъде крайъгълният камък на току-що създадената фирма. Бош не само разработва устройството, но и успява да го усъвършенства.
Двайсет години по-късно той инсталира устройството в триколесен автомобил, за да провери дали е подходящо за всекидневна употреба в МПС.
Високоволтовото магнетно запалване със запалителна свещ, представено пет години по-късно, разширява бизнеса на компанията извън пределите на Германия и превръща Бош в автомобилен доставчик от световна величина. Оттогава насам запалителните системи претърпяват значително развитие, за да станат част от модерните системи за управление на двигателя. Но един елемент не се променя – и до ден-днешен електрическа искра запалва горивовъздушната смес и бензиновият мотор оживява.

Comments are closed.